Televisie met inhoud

De tijd dat de zomer op televisie verbonden mag worden met bewegend behang is voorbij. De Evangelische Omroep komt vanaf 30 juli met een prachtige reeks uitzendingen onder de titel ‘Sign of the Times’. De serie sluit naadloos aan bij de viering van het zeventigjarig jubileum van de Wereldraad van Kerken op 23 augustus in Amsterdam en bij de herdenking van het zeventig jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Ida Overdijk, eindredacteur bij de EO, heeft de serie met haar collegae opgezet. Ida Overdijk maakte voor de IKON eerder monumentale televisie met programma’s als ‘Gewijde grond’ in 2017, volgens tv-recensent Hans Beerekamp ‘de mooiste televisie uit het voorjaar van 2017’ en de serie ‘Grote denker over de toekomst’ bekroond met de Erasmus EuroMedia Grand Award.

In vijf afleveringen Sign of the Times trekt regisseur Wilberry Jakobs de wereld over en ontmoet vrouwen die in de geest van Eleanor Roosevelt een nieuwe koers uitzetten. Van west naar oost, van noord tot zuid. Met grote en kleine verhalen. Over de invloed van klimaatverandering en ongelijkheid. Over de zoektocht naar zin en betekenis. Onder de twaalf vrouwen, die hun verhaal doen, is Agnes Abuom, voorzitter van de Wereldraad van Kerken, die tijdens het laatste centraal comité in juni opnieuw indruk maakte met een betrokken analyse van waar kerk en oecumene voor staan. De vrouwen die aan het woord komen, hebben hun wortels in elk der continenten. Des te opmerkelijker is het dat onder de geïnterviewden ook een Nederlandse vrouw aan het woord komt: het gaat om Mabel van Oranje, de vrouw die zoveel heeft meegemaakt en bij al die ervaringen hoop en overzicht heeft gehouden.

De serie sluit aan bij de persoon van Eleanor Roosevelt. Ida Overdijk, eindredacteur zegt daarover: ‘Met haar onvermoeibare strijd voor mensenrechten en sociale gerechtigheid inspireerde Eleanor Roosevelt, first lady van de wereld generaties vrouwen om in haar voetsporen te treden’. Eleonor Roosevelt hield een toespraak bij het naar buiten brengen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan de Verenigde Naties. Ze zei toen onder meer: ‘We staan vandaag op de drempel van een grootse gebeurtenis, zowel in het bestaan van de Verenigde Naties als in het bestaan van de Mensheid’. Toen Roosevelt deze woorden uitsprak, keek de wereld terug op twee verwoestende wereldoorlogen en realiseerde men zich hoe er morele ijkpunten nodig waren. De vraag die Ida Overdijk aan de orde laat komen luidt: ‘Hoe is het nu met deze waarden gesteld? Welk perspectief hebben zij te bieden? Waar komt hun hartstocht vandaan om te strijden voor een betere wereld?’ Het feit dat het twaalf vrouwen zijn die een analyse geven, maakt de spanningsboog nog groter. ‘Gaan vrouwen de wereld redden?’, stelt Ida Overdijk als prikkelende vraag bij het aanbieden van de informatie over de serie.

Uitzending: vanaf maandag 30 juli, vijf weken, NPO2, om 22.50 uur.

Foto: Beeld bij de klimaatverandering, die zich wereldwijd voltrekt.

Biografieën Sign of the Times

Mary Robinson (Ierland) werd in 1990 de eerste vrouwelijke president van Ierland en 7 jaar daarna Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Nelson Mandela haalde haar naar de wijze wereldleidersclub The Elders. In 2010 sticht zij de Mary Robinson Foundation Climate and Justice.

Mabel van Oranje (Nederland) zet zich onvermoeibaar in voor de mensenrechten. Ze is onder andere verbonden aan het Open Society Institute in Londen, waarvan ze International Advocacy Director is en aan Girls not Brides.

Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria) is één van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Haar boeken werden onder meer bekroond met de Commonwealth Writers’ Prize en de Orange Prize for Fiction. Bovendien is ze een bron van inspiratie van wereldster Beyoncé. Adichie woont afwisselend in Nigeria en de VS.

Agnes Heller (Hongarije) personifieert met haar 87 jaren een groot deel van de Europese geschiedenis. De filosofe ontsnapte in Hongarije met alleen haar moeder aan de Holocaust, de rest van de familie werd vermoord. Heller volgde Hannah Arendt op als hoogleraar politieke filosofie in New York. Ze leeft nu weer in Boedapest, waar het regime van Viktor Orban haar behandelt als een lastige dissident.

Elif Shafak (Turkije) is een gelauwerd schrijver. Haar boeken zijn vertaald in 48 talen, waaronder de bestseller De bastaard van Istanbul, Liefde kent 40 regels en het meest recente Drie dochters van Eva. Shafak is daarnaast politiek commentator en mede-oprichter van de denktank European Council on Foreign Relations (ECFR).

Polly Higgins (Verenigd Koninkrijk) ruilde haar succesvolle carrière als advocaat in Londen in om advocaat van de aarde te worden. Ze pleit voor een internationale ecocide wet, die schendingen van ecosystemen strafbaar maakt. Ecocide als vijfde misdrijf tegen de menselijkheid. Leila Ahmed (Egypte) was de eerste hoogleraar Women’s Studies in Religion aan de universiteit van Harvard in Amerika, waar ze nog steeds doceert. Ze brak door met haar studie Women and Gender in Islam, waarin ze met kritische blik de positie van vrouwen in islam onderzoekt.

Agnes Abuom (Kenia) voerde als studentenleider oppositie tegen het regime van Jomo Kenyatta en moest haar land in 1976 tijdelijk ontvluchten. Abuom is de eerste vrouw en Afrikaan die tot voorzitter is gekozen van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken. Met haar conflictbemiddeling overbrugt ze de kloof tussen politieke –en religieuze leiders. Vrouwenrechten, racisme en climate justice staan hoog op de agenda.

Tawakkol Karman (Jemen) is het gezicht van de Arabische Lente in Jemen. Haar landgenoten noemen haar de ‘moeder van de revolutie’. In 2011 ontving ze als eerste Arabische vrouw en als jongste laureaat ooit de Nobelprijs voor de Vrede. Nu is ze te vinden op de internationale podia om aandacht te vragen voor de voortwoedende oorlog in haar land. Judith Butler (VS) is filosoof aan de universiteit van Berkeley en bekend door haar boeken Gender trouble en Bodies that matter. Haar visie op gender maakte van haar een celebrity professor.

Chung Hyun Kyung (Zuid-Korea) is professor Oecumenische Theologie aan het Union Theological Seminary in New York. Ze geeft veel talks over Ecofeminism. In Zuid-Korea maakte ze de prijswinnende televisie-serie The Power of Women in World Religions.

Isabel Allende (Chili) prijkt wereldwijd al decennia lang met haar romans op de bestsellerlijsten. De Isabel Allende Foundation steunt initiatieven op het gebied van vrouwenrechten en in TEDtalks spreekt ze over hoe feminisme haar schrijverschap inspireert. In 2014 onderscheidde president Obama haar met de Presidential Medal of Freedom.