100.000 mensen op eiland

Diverse landen hebben het idee opgepakt om op een Waddeneiland een grote ontmoeting te organiseren. De Raad van Kerken in Nederland werkt eind oktober mee aan een pelgrimage op het eiland Terschelling. Tientallen programma-onderdelen krijgen er een plek vanuit de diverse kerken en levensbeschouwingen. Een soortgelijk idee, maar dan veel groter, vindt sinds 2011 plaats op het Deense eiland Bornholm. En de Denen hebben het idee weer afgekeken van de Noren.

De Deense editie, zo vertelt Mads Christofferson, de algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Denemarken informeel tijdens de Europese Kerkenconferentie vindt binnenkort weer plaats; het begint op 14 juni en loopt tot 17 juni. De Denen spreken van een ‘Volkscongres’. Er worden meer dan 100.000 mensen verwacht van alle leeftijden. Voor alle duidelijkheid: Op Terschelling eind oktober worden enkele honderden bezoekers verwacht. En dat maakt een behoorlijk verschil.

Het Volkscongres op Bornholm is vanaf het begin 2011 gedragen vanuit de politiek. En ook daarin verschilt het met de oploop op Terschelling, waar de kerken het startsein geven. De kerken presenteren zich in Denemarken uitvoerig op het festival. Tijdens de bijeenkomst op Bornholm vieren de Denen de democratie en de gemeenschap. In 2017 hebben 1.027 verenigingen, bedrijven, belangenorganisaties en politieke partijen deelgenomen. 158 media waren aanwezig tijdens de vier debatdagen.

De ruggengraat van de evenementen op Bornholm worden georganiseerd door politieke partijen, organisaties, bedrijven en privé-burgers. Er zijn gesprekken, debatten, seminars en workshops. Folkemød, zoals de Denen het Volkscongres noemen, wordt gehouden in vergaderruimtes, op schepen, in tenten, in de open lucht, in restaurants verspreid over een gebied dat zich uitstrekt over ca. een kilometer – van het zuidelijke uiteinde van de haven van Allinge tot de noordelijke fabriek van Danchell.

Toen de gemeente Bornholm in 2011 de eerste openbare bijeenkomst organiseerde, maakte dat veel los. Een dergelijk initiatief was niet eerder in Denemarken uitgeprobeerd. Zou het lukken om de mensen naar een eiland te krijgen? Zouden de politici komen? Zou het voor organisaties, verenigingen en bedrijven interessant zijn om deel te nemen? Kort gezegd: was er basis voor een dergelijk festival?

De gemeente Bornholm had de hoop dat het festival met tenminste 2000 mensen zou kunnen starten. Dat werden er veel meer. Met 10.000 bezoekers van de eerste editie was het evenement direct een succes. De mensen kwamen vanuit het hele land.

Bornholm ligt in de Oostzee en telt ongeveer 40.000 inwoners. Met een veerboot kan men er vanuit Kopenhagen naar toe.