Prijskaartje aan traditie

Wat mag een oude statenbijbel uit de eerste drukgang van de zeventiende eeuw kosten? Wat zou je moeten neertellen voor de beschrijving van een pelgrimage uit de achttiende eeuw in twee leren banden? En wat moet je neertellen voor een klein Nieuw Testamentje van Erasmus uit 1522?

Mensen die geïnteresseerd zijn in antieke boeken konden zaterdag en zondag hun hart ophalen bij de internationale antiquarische bookfare die in het Meriott-hotel hartje Amsterdam werd gehouden. De gezamenlijke Nederlandse deelnemers hebben in dat kader een catalogus uitgebracht waarin je bovenstaande bijzondere uitgaven kunt terugvinden.

Voor de liefhebber pakken we er enkele religieuze titels uit, die tussen de prachtige zeldzame atlassen, wetenschapsboeken en literaire uitgaven te vinden zijn.

*. Het leven van Jezus. Een kopie uit Noord-Brabant van het leven van Jezus, uit de periode 1475-1500. Vraagprijs: € 30.500 (Konstantinopel Rare & Fine Books Enschede).

*. Pilgrimage: (St. James of Compstela) Caietano Sousa, Emmanuele. Over de Spaanse expeditie van de heilige apostel Jakobus Major. Twee banden uit de periode 1727-1732. Vraagprijs € 4500 (Boekhandel-Antiquariaat Emile Kerssemakers Heerlen).

*. Statenbijbel. De bekende Van Ravensteyn-editie uit 1636 (uitgebracht in 1637) uit Leyden. De eerste editie. Vraagprijs: € 4500 (Boekhandel en Antiquariaat De Roo Zwijndrecht).

*. Book of Common Prayer. De liturgie van de kerk van Engeland met kleurrijke illustraties uit de periode 1755-1762. € 9500 (Boekhandel en Antiquariaat De Roo Zwijndrecht).

*. Erasmus. Het Nouum testamentum omne. Een kleine editie van de Latijnse vertaling van het Griekse Nieuwe Testament gemaakt door Desiderius Erasmus, afkomstig uit Basel 1522. Vraagprijs: € 25.000 (Boekhandel en antiquariaat De Roo Zwijndrecht).

*. 95 stellingen. Jawel, de 95 stellingen van Martinus Luther, uitgebracht in een oplage van 200 exemplaren op de handpers van Johann Wilhelm. Vraagprijs € 210 (Quist Anitquariaat Dordrecht).

*. Epistola de morte Hieronymi. Over leven, dood en wondereen van de heilige Hiëronymus. Uit de veertiende eeuw geschreven in Italië en Frankrijk. Editie uit 1475. Vraagprijs € 25.000 (Zaal Books De Bilt).