Stand op Kerkenbeurs

De werkgroep ‘Kerkennacht’ heeft bij de kerkenbeurs in Utrecht onlangs toelichting gegeven op de kerkennacht die 23 en 24 juni 2017 in Nederland wordt gehouden. Ongeveer de helft van de bezoekers kende het fenomeen kerkennacht al wel, schat voorzitter ds. Bert Kuipers uit Rotterdam in. Voor de anderen was het nieuw. Diverse bezoekers hebben gevraagd om de gratis nieuwsbrief te mogen ontvangen en het aantal vlaggetjes van plaatsen die de kerkennacht in de eigen woonplaats uitzetten nam toe. Belangstelling is er blijkens de contactformulieren onder meer van Lelystad, Alphen aan de Rijn, Berg Ambacht, Bodegraven, Ter Aar, Haulerwijk, Diemen, Veenendaal, Klazienaveen, Hilversum, Barendrecht, Zwolle en Hoogmade Kaag. In zijn plaatselijke nieuwsbrief schreef Bert Kuipers over een dag beurservaring een column. Die volgt hieronder:

Stand

Vandaag stond ik op de Kerkenbeurs, op de Jaarbeurs in Utrecht. Een fenomeen dat al een jaar of wat elke keer in het voorjaar plaatsvindt. Je kunt er terecht voor glas-in-lood ramen, kazuifels, duurzame kerkverwarming, leien op het kerkedak, een verzekering op je kerkgebouw en nog veel meer. Wij stonden er met een stand van Kerkennacht NL, de organisatie die Kerkennacht in het hele land aanbeveelt en organiseert, van Sas van Gent tot Stadskanaal, van Barendrecht tot Biddinghuizen. Het weekeinde van 23 en 24 juni. We hadden de plek cadeau gekregen, dan moet je wel. Veel kerkrentmeesters, maar ons thema die jaar is dan ook: Niet zomaar een dak…

Vroeg op en op stap met een auto vol folders, papieren, banner en andere parafernalia die bij zoiets horen. Na het uitpakken en inrichten kregen we een instant toerusting hoe je je moet gedragen als standhouder. Hoe sta je, niet met je handen in je zakken, niet met je armen over elkaar. En verder is de vraag wat een open houding betekent, maar toch ook weer niet te gretig. Wat zeg je ter begroeting? Je begint niet met: mag ik u iets vragen, maar wel: wat bent u in uw kerk… koster, kerkvoogd, gewoon gemeentelid… Geen werkwoord in de openingszin, maar wel de woorden die met een W beginnen….

Ik ben eerdere jaren wel eens op deze beurs geweest, gewoon als bezoeker, het is toch gratis. Tassen vol folders krijg je, die je thuis amper in kijkt. Het is niet prettig wanneer standhouders direct op je ziel gaan zitten. Maar nu stond ik daar zelf met flyers en een wervend verhaal. Gelukkig niet alleen, maar je moet toch zelf op de bezoekers af. Wel wat compromitterend, vooral als je bekenden tegenkomt, je voelt je marskramer, maar ja, dat gevoel zal Paulus ook wel gehad hebben.

We hadden een kaart van Nederland aan de wand, met vlaggetjes. Elke vlaggetje een plaats waar ze mee gaan doen. En warempel, in de loop van de dag vulde het beeld zich aan, het Frederik Hendrik gevoel: zo veel plaatsen gewonnen voor de zaak van Kerkennacht. Wat je tegenwoordig niet allemaal doet, als dominee…

Bert Kuipers