EO/IKON brengt ‘De Pelgrim’

De christelijke omroepen besteden meer aandacht aan kerken en aan oecumene. Dat kan je merken aan de programmering. Liefst een zesdelige serie over de pelgrimage komt er nu op televisie. Dio van Maaren is één van de mensen die tekent voor de regie; hij is bijvoorbeeld ook de ontwikkelaar van de website van de Raad van Kerken en heeft voorafgaand aan de productie uitvoerig met mensen van de Raad gesproken om het idee verder in de grondverf te zetten.

De nieuwe tv-serie ‘De Pelgrim’, een gezamenlijke productie van EO en IKON, volgt in zes afleveringen steeds één pelgrim met een bijzondere bestemming. Wat zoeken deze moderne pelgrims, welk proces maken ze door, wat vinden ze – onderweg of op hun bestemming – en wat is er veranderd als ze weer thuiskomen?

De eerste aflevering is op zondag 6 december 2015 om 23.35 uur, op NPO 2. Dio van Maaren zoekt het in die aflevering eerst bij de eigen kerk. Aartsbisschop Joris Vercammen komt in beeld, terwijl hij in Zweeds Lapland het spoor volgt van de mysticus Dag Hammarskjöld. Deze Zweedse diplomaat en secretaris-generaal van de Verenigde Naties kwam in 1961 om het leven tijdens een vredesmissie in Rhodesië, het huidige Zambia. De dagboekaantekeningen die na zijn dood werden gevonden, werden een geestelijke inspiratiebron voor tienduizenden lezers. Priester-bisschop Vercammen treedt in Hammarskjölds voetsporen en pelgrimeert door een overweldigend landschap, langs merkstenen van roeping, stilte en overgave.

Daarna keert het thema wekelijks terug op de buis.

Op 13 december komt Maike Verhagen in beeld. Zij heeft een hectische periode van scheiding, remigratie en afscheid van Kosovo achter de rug. Ze zoekt rust bij onder meer de Bahá’i.

Op 20 december gaat het over Anna en over de Bayreuther Festspiele. Hier worden in de zomer opera’s van Richard Wagner uitgevoerd vanuit het Festspielhaus, dat door de Duitse componist speciaal voor dit doel is gebouwd. Een maand lang verandert Bayreuth in een bedevaartsoord. Vanuit de hele wer
eld komen mensen naar het stadje in Beieren om de muziek van Wagner met elkaar te beleven.

Dan is het even stil en wordt de reeks weer opgepakt op 3 januari 2016. Noortje Blokhuis, een domineesdochter, laat haar activisme zien voor Groen Links en voor Climatmiles.

Op 10 januari 2016 komt fotografe Dida Mulder in beeld. Teleurstellingen en tegenslagen in haar leven vormen de basis voor de weg die ze, samen met wandelcoach Marijn van Zon, gaat om vertrouwen in het leven en zichzelf te herwinnen. Ze trekken langs de kusten van de Schotse Hebriden naar het eiland Iona, van oudsher een thin place, een plek waar de scheiding tussen hemel en aarde maar dun lijkt.

Op 17 januari is er een laatste aflevering. Een Boeddhist onderzoekt waar zijn persoonlijk, katholieke wortels liggen en gaat op reis…

Regie van de uitzendingen ligt bij: Elsbeth Fraanje, Wilberry Jakobs, Dio van Maaren; de redactie wordt gevormd door: Sarah Hijmans, Michaël Koornneef; en de eindredactie is in handen van: Geert Jan Blanken, Ida Overdijk.