Jeroen

Klaas van der Kamp was in Griekenland tijdens de turbulente periode waarin de vraag speelde: Griekenland binnen de euro-landen of er buiten? Hij schreef er enkele columns over voor de zomerperiode. Hieronder deel 1: Jeroen. 

Vrienden waarschuwden ons. ‘ Is het wel handig om nu naar Griekenland te gaan? Net nu de Grieken mogelijk uit de eurogroep stappen?’ Maar we zetten door. De reis was betaald. En op een bepaalde manier was het ook wel uitdagend om juist in Marathon rond te zwalken op het moment dat de politici in Brussel marathonzittingen hielden. Het bood een mooie gelegenheid om te peilen hoe men ter plaatse de samensprekingen ervaarde, dachten we. 

Nu merk je als toerist natuurlijk niet alles van de commotie die de euro opriep. Je ziet weliswaar de lange rijen voor de pinautomaat, de demonstraties in de hoofdstad en de ingetogen lijdzame houding verbonden met trots. Maar de finesses krijg je niet direct boven tafel, want als de Grieken een ding begrijpen dan is het wel dat toeristen nuttig zijn voor de economie. Ze gunnen je je vakantie. Toeristen leggen geld op de toonbank voor de meest uiteenlopende zaken; van soeflaki’s en Mythos-bier tot gipsen beelden van Aphrodite en Athene. Dat moet vooral zo blijven.

Wel wilden ze allemaal weten waar wij als toeristen vandaan kwamen. ‘Oh Netherlands’, zeiden ze dan. En waar dat vroeger volgde door een betekenisvolle opsomming met namen als die van Johan Cruijff en Ruud Gullit, daar klonk het nu betekenisvol ‘Jeroen Dijsselbloem’. En aan de tongval kon je vaststellen waarvoor de naam synoniem stond. Voor sommigen stond het symbool voor onverzettelijk noord-Europese degelijkheid; anderen lieten merken de naam te verbinden met de Styx en alles wat men bij de onderwereld zich voorstelde.  

Slechts een ding hadden de beide groepen met elkaar gemeen: voor beide groepen was het een verrassing dat Jeroen een sociaal-democraat is. 

Komende zomer schrijven we verder, een zomerserie over de Grieken. Een serie ook over hoe de orthodoxie naar oecumene kijkt, hoe de kerken zich gedragen naar kerken in andere landen, hoe er verbondenheid is vanuit het verleden met onder meer het getuigenis van Paulus in brieven aan bijvoorbeeld de Korinthiers; en hoe de verbondenheid tegenwoordig invulling krijgt. Kom af en toe op deze pagina terug en u leest het vervolg.