Week van gebed 2015: Symbolisch schikken

Ik heb dorst ...

Toelichting bij de schikking 2015 voor de Week van Gebed  (zie ook: www.symbolischschikken.nl bij Week van Gebed)

Symboliek
De schikking is een variatie op het voorgestelde ritueel voor de viering om mensen met kannen en kruiken te laten lopen via een gemerkt pad naar een centraal geplaatst waterbekken om daar het water uit te gieten.

In de schikking staan lege kruiken langs vier verschillende sporen. De vier sporen verwijzen naar de vier windrichtingen op de aarde. Lege kruiken  markeren de zoektocht naar een bron om gevuld te worden met ‘levend water’ .
Eenmaal bij de bron worden glazen gevuld met water en voegen de sporen zich tot één spoor van verbondenheid.

Werkwijze
Plaatst centraal in het bekken een fontein van takken of grassen. Leg daartoe op de bodem een zware loodprikker of klem de bundel vast, tussen bijvoorbeeld stenen.
Gebruik buigzame takken of blad (beregras, brem, wilg, berk etc.). Rijg eventueel daaraan kleine parels als druppels water.
Vorm aan de linkerzijde vier verschillende sporen met verschillende materialen. (hier is gekozen voor lavastenen, groen, grind en zand – het kunnen ook vier verschillende soorten of gekleurde takken, schelpen  of andere materialen van buiten zijn). Je kunt deze materialen ook in schalen voorin de gebedsruimte plaatsen en mensen vragen hun ‘steentje’  of kannetje  aan het spoor bij te dragen.
Plaats aan de rechterzijde één duidelijk spoor met drinkglazen, verbonden door een blauw ‘waterlint’  dat de beweging van het levende water benadrukt.

Tijdens de viering kunnen deze glazen ook gevuld worden met water waarover een zegenbede is uitgesproken.
Na afloop van de viering, tijdens de ontmoeting, kan men water, rode limonade of wijn aanbieden, als een herinnering aan de bruiloft te Kana.

Alternatief (zie ook www.symbolischschikken.nl bij DOOP)

Groene krans
Bindt rond het waterbekken een krans van gevlochten groene takken. Steek daartussen bolletjes met bloemen van blauwe druifjes.

Waterschikking
Je kunt ook een ‘waterschikking” maken .
Leg en grote kruik of kan op zijn kant. Zorg dat het water er niet uitloopt. Laat hieruit  groene takken met  de eerste bloemetjes uit de tuin (zoals winterjasmijn) of bolletjes uit de kan stromen. Steek de bloemen in waterbuisjes.