Bijbels en iconen

‘Bijbels en Iconen’. Dat is de titel van een expositie bij Collectie Brands (Museum-Erfgoedcentrum-Rariteitenkabinet) Herenstreek 11 in het Drentse Nieuw-Dordrecht. Vanuit de plaatselijke Raad van Kerken Emmen wordt aandacht gevraagd voor de expositie die officieel open gaat op zondag 2 november 2014. Mensen kunnen de expositie individueel bezoeken of een groepsarrangement regelen.

De iconenschilder Hans Bronkhorst zal op bepaalde dagen aanwezig zijn om uitleg te geven over het schilderen van iconen. Dat zal zijn op 13 november, 11 december, 15 januari en 12 februari. Maximaal dertig gasten kunnen dan tussen 14.00 – 16.00 uur met hem door het museum gaan en vernemen waar je als iconenschilder onder meer op let. Het gaat dan om een toelichting; het is geen workshop.

Museum en Erfgoedcentrum Collectie Brands te Nieuw-Dordrecht heeft uit de eigen collectie ongeveer 50 bijbels in diverse talen geselecteerd die worden tentoongesteld. Daaronder zijn bijzondere exemplaren. De oudste bijbel dateert van 1572 en onderscheidt zich door Venetiaans drukwerk. De grootste bijbel meet 43 x 29 cm en de kleinste 3,5 x 3 cm. Naast de uitgebreide collectie Bijbels worden in dezelfde expositie ongeveer 35 hedendaagse iconen, naar voorbeeld van oude iconen met bijbelse voorstellingen, tentoongesteld.

De iconen zijn geschilderd door de al genoemde iconenschilder Hans Bronkhorst. Ook zijn leerlingen exposeren enkele van hun iconen. Als het belangrijkste werk beschouwt Hans Bronkhorst de icoon getiteld: ‘de Pantocrator’  (Christusfiguur) op een paneel van 50 x 60 cm.

De expositie is vanaf 2 november tot 22 februari 2015 te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum; dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.