Ervaring in Taizé

Jan Oosterink, een regelmatige bezoeker van deze website, stuurde een indruk van zijn bezoek aan Taizé. We plaatsen het hieronder, voor sommigen die Taizé kort bezoeken wellicht herkenning, voor anderen die langer blijven alleen maar een uitnodiging om zich nog dieper met Taizé bezig te houden. 
 
De community ligt bergopwaarts in Taizé. Centraal ligt de tempel, althans daar lijkt het van binnen en buiten een beetje op. Een gebouw waar 3 maal per dag de vieringen worden gehouden om 8.20 – 12.20 en 20.20.
Er zijn jongeren, die als je naar boven gaat zitten te lezen, alleen of te schrijven. Op het terrein is het een drukte van belang. Groepen zitten bij elkaar. Ze worden ingedeeld op leeftijd uit zoveel mogelijk verschillende landen.

’s Middags om 17.30 zijn er workshops met de volgende onderwerpen:
– Met elkaar spreken over wat is gerechtigheid voor jou?
– Een lid van het Europees parlement praat over financiën in het kader van gerechtigheid.
– Er is een spreker over de Christenen in Rusland in de jaren 70 en 80.

’s Avonds maak ik een viering mee. Wat ik hoor zijn er 2500 jongeren bij elkaar.
Priesters van de kloostergemeenschap zitten centraal.
Er is een boekje met liederen, een stencil speciaal voor de avond met liederen en een tekst uit Mattheüs over de eersten en de laatsten. Dit wordt in 8 talen afgedrukt.
Elk lied wordt 10 – 12 maal herhaald. Deze avond vaak in het Duits en het wordt massaal meegezongen. De tekst wordt in 4 talen helemaal gelezen en daarnaast met enkele zinnen uit de passage weergegeven in een aantal onbekendere talen. Dit maal ook in het Nederlands.
Er is tijd voor meditatie en gebed. Zo ongeveer 8 minuten.
Het geheel duurt 45 min.

Het is indrukwekkend. Er heerst een ontzag – wekkende sfeer, het ademt devotie en toewijding.
Aan het eind bij het laatste lied staan de priesters op en gaan naar het klooster.
Spontaan gaan jongeren naar voren en nemen hun plek over en massaal wordt een tekst in het Duits vele malen gezongen. Velen blijven om het geheel te aanschouwen.

Op zondag is de eucharistieviering en mogen kinderen mee naar voren komen. Ik spreek een meneer uit Hamburg. Hij vraagt of ik wel in de gaten had, dat bij het lied: Laudate omnes gentes de tekst in het Oekraïens werd gezongen. Nee, dus, maar heel mooi om te weten. Wij gaan nog naar de winkel waar allerlei zaken te koop zijn, waaronder mooie kaarten. Veel is door de broeders gemaakt en wordt geschonken aan de armen zo staat er. Het lijkt vandaag een wisseldag. Veel jongeren vertrekken en velen komen aan. De sfeer is die van verbroedering. 

Buiten zijn veel jongeren bij elkaar in kleinere of grotere groepen. Een vader en moeder leggen in het Duits aan hun kinderen van 5 en 8 jaar oud uit wat er gebeurd is. De oudste luistert geïnteresseerd.

Zo verlaat ik ook Taizé met in het achterhoofd nog de ervaring van vanmiddag. We kwamen langs en hadden zin in een ijsje. De goedkoopste cornetto’s van de wereld vind je hier: 25 cent.

Volgend jaar is een bijzonder jaar vanwege de honderdste geboorte dag van broeder Roger. Er zijn allerlei internationale activiteiten en meetings.