Manifestatie voor Irak

De Syrisch-Orthodoxe Kerk houdt zondag 3 augustus van circa 15 uur tot 17 uur een manifestatie in Enschede om de aandacht gericht te houden op de situatie van christenen in het Nabije Oosten, met name in Irak.

De manifestatie begin rond drie uur op het plein bij het gemeentehuis van Enschede, midden in het centrum, waar enkele toespraken worden gehouden; hierna volgt een stille tocht langs het op koopzondag winkelende publiek naar de St. Jacobuskerk op de Oude Markt, waar een gebedsdienst wordt gehouden. Na het Avondgebed van de zondag verzorgt het Syrisch-Orthodox Jongerenplatform voorbeden en een speciale boodschap voor jongeren.

Bisschop Polycarpus heeft diverse kerken uitgenodigd om het initiatief mee invulling te geven. Zoals bekend zijn door het geweld van ISIS duizenden christenen en andere minderheden op de vlucht gejaagd. Christenen zijn massaal gevlucht uit Mosul, nadat ze voor de keus waren gesteld om te vertrekken, of extra belasting te betalen of moslim te worden. Kerkelijke goederen zijn geconfisceerd. Er circuleren onder meer op Youtube filmpjes van de graftombe van St. Jonas (Jona de profeet), die door ISIS zijn vernietigd. Ook de tombe van Daniël en allerlei islamitische bouwwerken van concurrerende stromingen zijn opgeblazen. Irak wordt gezien als de bakermat van het monotheïstisch geloof, nadat aartsvader Abraham vanuit de streek vertrok naar Israël. 

Foto: Isisaanhangers