Verbroken relaties

Wie in de Oude Kerk in Amsterdam staat en door een kapot raampje van de kerk gluurt, ziet de hoerenlopers voorbijgaan langs de ramen met prostitué’s. Binnen in de kerk kan de bezoeker objecten bekijken van het project Museum of Broken Relationships. Het lijkt symbolisch voor de setting. De voorwerpen binnen en de situatie buiten sluiten op elkaar aan.

Toch is het initiatief geen oorspronkelijke Amsterdamse vondst. Het project Museum Of Broken Relationships is in Zagreb ontstaan op initiatief van kunstenaar Olinka Vištica en Dražen Grubiši. Na onder andere Parijs, San Francisco, Buenos Aires en Berlijn strijkt het museum neer in Amsterdam. Buurtbewoners, kerkgangers, betrokkenen en Amsterdammers in het algemeen kregen de vraag om voorwerpen naar de Oude Kerk te brengen waar een verhaal of een herinnering aan vast zit over een verbroken relatie. 

Enkele tientallen voorwerpen zijn in de kerk neergelegd op houten vlonders. De verhalen over het voorwerp zijn er naast gelegd. Het zijn steeds verhalen over een verloren liefde. Het geheel heeft een opvallende menselijke touch gekregen. Iemand bracht een basgitaar, die hij aan een geliefde had gegeven, maar die hij terugkreeg, toen de relatie strandde. Een politieagent legde xtc-pillen neer die hij ooit zelf slikte en die uiteindelijk hem en zijn vriend uit elkaar dreven. Er liggen opvallend veel mobieltjes. Een stuk of drie wel met elk een eigen verhaal. En heel pijnlijk: een afscheidsbrief van een moeder aan haar kinderen voordat ze zelfmoord pleegde. De voorwerpen zijn nog tot 2 maart in de Oude Kerk te bekijken. 

Ze geven een functie aan de kerk die een kerk misschien altijd wel moet hebben. Ze zetten namelijk aan tot nadenken. Er zijn nogal wat kerken die zoeken naar mogelijkheid mensen binnen te halen en tot meditatie te brengen. De Oude Kerk heeft een originele manier gevonden. 

Foto’s:

Plastic Maria, wijwaterfles. Een afscheidscadeau van een korte relatie van een meisje met een Peruaanse jongen.
Het zelfmoordbriefje van moeder.
Een gebedskleed en pantoffels als herinnering aan een relatie met een Turkse jongen.