Gebedshuizenroute Lelystad

De Raad van Kerken zamelt beschrijvingen in van routes die langs gebedshuizen voeren. We plaatsen ze op onze website bij wijze van service voor mensen die het leuk vinden om dagtochtjes te maken, andere plaatsen te bezoeken en daar niet alleen een museum in te lopen of de winkelstraat door te gaan, maar ook iets te zien van de religieuze gebouwen. Hieronder volgt een omschrijving van een route door Lelystad, stad die lucht geeft, zoals de VVV het graag uitdrukt. De route is zo’n vijf kilometer lang.

Zoals Sigmund uitkijkt boven Warschau, zo kijkt ir. Cornelis Lely uit boven de stad die naar hem is vernoemd: Lelystad. De stad heeft een jong religieus leven; nog maar 45 jaar geleden vond er de eerste kerkdienst plaats. Op 15 oktober 1967 werd de eerste dienst gehouden in de openbare school. De kerk maakte een bescheiden begin en wie zich voor een tocht langs de gebedshuizen naar de polder begeeft, zal bemerken, dat de religieuze gebouwen als waren ze scholen zonder al te veel hemelbestorming hebben laten plaatsen tussen de woonwijken. De betrokkenheid bij de kerken ligt er procentueel lager dan in de dorpen in het noordelijk deel van Flevoland. De route cirkelt eerst naar het westen om de Hoeksteen te bezoeken, een kerk van de Baptisten en gaat dan terug naar het station, de binnenstad in door diverse wijken, onder meer naar de wijk Archipel waar een Turkse moskee gepasseerd wordt.

De routebeschrijving
^ Loop het Centraal Station uit, naar het westen, richting rechtbank. Kijk nog even achterom naar het station, ontworpen door Peter Kilsdonk. Het station kwam gereed in 1988, zoals alles in Lelystad is het jong. Kilsdonk ontwierp meer stations, zoals de treinhaltes in Almere, Duivendrecht, Dronten en Kampen.

> Voor de rechtbank rechtsaf.

< Na vijftig meter linksaf.

^  Circa driehonderd meter rechtdoor, de rijbaan komt weer naast het voetpad, rechts staat de Hunzebrug, u loopt op de Schouw, weg naar rechts oversteken, en rechtdoor lopen.

> Volgende pad naar rechts, onder bomen.
^ Na tweehonderd meter ziet u de Hoeksteen rechts voor u. De kerk heet Hoeksteen. Dat is afgeleid van Psalm 118, waar sprake is van de hoeksteen van de tempel. In de christelijke traditie is dat beeld toegepast op Christus, Hij is de Hoeksteen van het geloof.

> U slaat hier rechtsaf.

^ Circa driehonderd meter richting spoor lopen, over een brug.
> Voorbij de brug rechtsaf, langs het spoor, terug naar het station.
> Onder de ingang van het station door, richting centrum lopen.
^ U loopt rechtdoor tot de bibliotheek.

> Rechtsaanhouden de winkelpassage in.

> Uit de passage komt u op het Stadhuisplein, u ziet er het grote standbeeld van Lely. Hij staat op een sokkel van 30 meter; het beeld is van Mari Andriessen, de kunstenaar die ook de Dokwerker maakte. Op het plein gaat u rechtsaf onder  de blauwe staande klok door, de Stadhuisstraat in.

^ U komt langs het kunstwerk ‘Scheepskiel’ van Ger Zijlstra. De kiel verwijst naar de scheepswrakken die in de voormalige Zuiderzee zijn gevonden. Vele vissers hebben ervaren dat de grens tussen leven en dood een windvlaag kan zijn. Het maakt duidelijk waarom de vissersplaatsen rond de Zuiderzee meer dan gemiddeld in Nederland juist wel een religieuze traditie kennen. U steekt rechtdoor, gaat de golvende wandelbrug over.

< Over de brug linksaf in het Zilverpark.                                                   

< Aan het einde van het Zilverpark linksaf, richting supermarkt Deen.

> Voor supermarkt Deen rechtsaf, doorlopen de tunnel door.

^ U wandelt verder langs het verpleeghuis Coloriet, u steekt het Wold over, over een houten brug; in de verte ziet u een standbeeld van een drinkend paard.

< Bij de driesprong van het fietspad linksaf.

^ U loopt rechtdoor, links een pannenkoekhuis.

< Linksaf de rode brug over.

> Over de brug rechts.

> Na enkele honderden meters weer rechts over een rode brug. U ziet links de moskee Al Firdaus. Een moskee met een Turkse achtergrond. De djoema vindt plaats op vrijdag en zondag  is er koranles. De naam ‘Al Firdaus’ is afgeleid van het beste gedeelte van het paradijs, het midden van de zevende hemel, waarboven de troon van Allah staat.

> Voorbij de moskee rechtsaf. U komt in de woonwijk Archipel, een wijk met fraaie houten huizen.

< Na vijftig meter links. Archipel 13.

> Na enkele meters rechts aanhouden.

< Na honderd meter linksaf. De weg gaat omhoog de Gorsbrug op.

< Na de brug buigt de weg naar links.

< Bij einde van de weg links.

> De weg buigt twee keer naar rechts in de Gors.

< Na huisnummer 27 links.

^ De weg Atol over. De woonwijk Kunstrif in.

> Bij splitsing rechtsaf.

^ Rechtdoor. Via de Kustrifbrug over de Zuigerplasdreef. U volgt het fietspad. Aan uw linkerhand ziet u De Kubus, een cultuurhuis, waar u kunst kunt zien en lenen. Toen deze route er werd uitgezet, was er werk te zien van Neval Gölay, met onder meer daklozen en ‘Engel van rechtvaardigheid’ (zie foto).

> Ietwat rechts aanhouden, tot u op het Horecapleintje komt.

< Linksaf, het fiets- en voetpad volgen.

< Aan het einde linksaf.

> Na twintig meter rechtsaf de weg oversteken.

^ U komt nu op het plein Agorahof. U ziet de schouwburg, waar vele jaren oecumenische diensten zijn gehouden, totdat de RKK de eigen Pauluskerk betrok. Het opvallende theater is ontworpen door Ben van Berkel, die ook de Erasmusbrug in Rotterdam heeft ontworpen.

> Bij hoek rechtsaf, waar de weg nog steeds Agorahof heet.

< Linksaf aan het einde de Pomesse in, tussen New Yorker en The Sting in.

> Na tweehonderd meter ziet u rechts de bibliotheek en gaat u links terug naar het Centraal Station.

^ Op het Stationsplein ziet u het symbool van de gastvrijheid van André Volten. Het gaat om een immense zuil met een lus op vijf meter, de hoogte van het oude zeeniveau.

Heeft u ook een route uitgeschreven langs gebedshuizen vanaf het spoorwegstation? Stuur het in naar rvk@raadvankerken.nl. Jonge mensen worden in het bijzonder uitgenodigd omschrijvingen in te sturen. Als de beschrijving voorzien is van een naam wordt je naam ook vermeld. Als er voldoende routes binnenkomen, maken we er een boekje van.
Foto:
Het schilderij ‘Engel van rechtvaardigheid’ van Neval Gölay
De route door Lelystad met zwarte stift uitgetekend op een plattegrond van de VVV
De Hoekstreen van de Baptistengemeente in Lelystad