Symposium over oudkatholicisme

‘Nieuw- en Oud-Katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken’. Dat is het titel van het boek van de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen. Het boek ontstond uit het vruchtbare samenspel van Vercammen’s werk als bisschop en als docent ecclesiologie aan het Oud-Katholiek Seminarie (Utrecht). 

Op 14 oktober vindt er in die stad naar aanleiding van dit boek een symposium plaats over de oud-katholieken en hun geestverwanten. Vercammen presenteert in het boek zijn visie op de kern van het oudkatholicisme en haar bijdrage aan katholieke spiritualiteit in het algemeen: In een katholieke spiritualiteit zou die vrijheid centraal moeten staan. De vrijheid om verbonden te kunnen worden. Katholiek-zijn betekent immers leven vanuit verbondenheid: met de cultuur en de maatschappij, met mede-gelovigen, met de wereldwijde christenheid en al hun kerken maar ook met anders-gelovigen. 

Op het symposium komen verschillende oecumenische en theologische perspectieven aan bod. Drs. Gerhard Schuil gaat op Vercammen’s boek in als Directeur van Stichting Oikos. Oikos is een oecumenische organisatie die zich sterk maakt voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Prof. Dr. Marcel Sarot zal een reactie bieden als Hoogleraar Geschiedenis en Wijsbegeerte van Religiewetenschap en Theologie, Universiteit Utrecht, en Prof. Dr. Peter-Ben Smit gaat vanuit oud-katholiek perspectief in op Vercammen’s boek. Vercammen zelf zal het slotwoord voor zijn rekening nemen. Aansluitend is er gelegenheid tot ontmoeting. 

Plaats en tijd: Utrecht, “In de Driehoek” (Willemsplantsoen 1c) 14 oktober, 16.00-18.30.

Meer informatie en de mogelijkheid voor aanmelden vindt u op de website van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland.
Bestelling: Het boek is ook te verkrijgen via de webshop van de Oud-Katholieke Kerk