Bidden 2.0

De oecumenische Kerkgemeenschap De Ark uit Hoofddorp heeft dit jaar een bijzondere advent- en kerstgroet. Iedereen kan op de website van De Ark een virtueel kaarsje aansteken, voor zichzelf of een ander. Hiermee heeft Hoofddorp een eeuwenoude christelijke traditie een modern tintje gegeven.  

Het is voor veel mensen een goede gewoonte een kaarsje aan te steken in de kerk, bijvoorbeeld op vakantie in een kathedraal. De Ark biedt deze mogelijkheid nu aan heel Hoofddorp op internet. Op de thuispagina van De Ark kunt u meteen beginnen met het schrijven van een berichtje.
 De gebeden komen binnen 24 uur op de speciale gebedspagina van De Ark zodat iedereen ze kan lezen. 

Op zondag in de kerkdienst of donderdag in de vesper wordt in De Ark een kaarsje aangestoken met dit gebed erbij. Dat gebeurt op een speciale gebedsplek in De Ark. Gebeden mogen met naam erbij, maar ook anoniem, aldus de PR-groep van De Ark. ‘En het is allemaal gratis!’

Arkdominee Rien Wattel: ‘Bidden hoort echt bij mensen: zowel de uitroep “O God, laat het niet waar zijn…” als een snel schietgebedje komen bij velen voor’. Hij wijst ook op de allerkortste vorm: ‘O God…’ of  ‘O mijn God…‘ bij slecht nieuws of een ernstige situatie. Dat is, aldus Wattel, het kortste gebed: ‘Ook al is het misschien helemaal niet zo bedoeld. Toch willen mensen even de cirkel van hun leven op dat moment doorbreken. En als dat geen bidden is….’

Bidden zit best diep in mensen, maar hoe doe je het? Met deze advents-kerstactie wil De Ark iedereen helpen er een vorm voor te vinden. ‘Het sluit ook aan bij de gewoonte een kaarsje aan te steken na bijvoorbeeld zinloos geweld of op de plek van een verkeersongeluk’, aldus Rien Wattel. 


Iedereen uit Hoofddorp en ook de hele Haarlemmermeer is welkom op de website van De Ark om een kaarsje aan te steken. Verder is uiteraard iedereen welkom om inspiratie op te doen door het lezen van gebeden. De diensten waarin de kaarsjes worden aangestoken zijn de zondagse viering die om 10.30 uur begint (vanaf 10 uur is de kerk open voor koffie en om rond te kijken) en de donderdagse adventsvesper in de kapel, die om 19.30 uur begint en een half uurtje duurt.