Egyptedag voor de dialoog

Egypte is een land van tradities en wonderen. Het land wordt genoemd in veel verhalen in de Bijbel. Maar ook in de islamitische traditie speelt het land een grote rol. Wat betekenen al die verhalen voor Egypte voor christenen en moslims, en wat laat dat zien over de verhoudingen tussen deze twee religies in Egypte?

Dat is het thema van de Egyptedag voor de dialoog, die op 27 november wordt gehouden in Den Haag. De Arab West Foundation, die de dag organiseert, zorgt voor een vol programma waarin veel te leren is over Egypte. Daarnaast is er ruimte voor ontspanning, met hapjes, drankjes en muziek. Centraal op deze dag staan Jozef, Maria en Jezus, die in Egypte de Heilige Familie worden genoemd. 

Het verhaal van de jaloerse koning Herodus, die bang was dat Jezus zijn plaats zou innemen, is wereldberoemd. Herodus probeerde Jezus te vermoorden. Dat mislukte: het liep uit op de kindermoord in Bethlehem, de plaats waar Jezus is geboren. Jozef en Maria vluchtten vlak voor deze moord met de jonge Jezus naar Egypte. Pas toen Herodus overleden was keerden ze terug naar hun eigen land. 

Dat was tweeduizend jaar geleden. Maar de herinnering aan die vlucht leeft in Egypte nog volop. Egyptische christenen, maar ook moslims kennen dit verhaal. In het jaar 2000 besteedde de Egyptische overheid er veel aandacht aan. De Egyptische minister van toerisme, de Koptisch Orthodoxe paus Shenouda en islamitische leiders zaten toen broederlijk naast elkaar in een oude kerk aan de oevers van de Nijl in Maadi, nu het zuidelijke deel van Caïro. Koptische christenen geloven dat de Heilige Familie daar de boot pakte om – op de vlucht voor de soldaten van Herodus  – verder naar het zuiden van Egypte te trekken. 

Naast dit verhaal delen christenen en moslims nog een aantal verhalen over Egypte. Tijdens de Egyptedag komen de overeenkomsten en verschillen in de tradities aan het licht. De Egyptedag voor de dialoog op zaterdag 27 november 2010 duurt van 10.00-17.00 uur en wordt gehouden in de Heilige Teresiakerk in Den Haag (Apeldoornselaan 242).

Meer informatie vindt u hier

Afbeelding: icoon met de vlucht van de Heilige Familie naar Egypte.