Multireligieus koor als finale

Een moslimkoor en een joodse klezmerband, aangevuld met solisten van verschillende religies. Dat was ongetwijfeld één van de hoogtepunten bij de ontmoeting van ‘In Vrijheid Verbonden’, maandag 25 januari 2010. 

‘De ander die zo anders is / Lijkt meer op je dan je denkt / Het mooiste wat ons bindt / is de vrijheid die dit land ons schenkt’.  Zo maar een strofe uit het slotlied gedicht door mevrouw Asrami. De jonge moslima had het lied gemaakt tijdens de Gazacrisis. Het werd nu voor het eerst publiek ten gehore gebracht door zangers en zangeressen van diverse religies. Het vormde de finale van een bijeenkomst waarop diverse religies lieten zien hoe het respect voor anderen en een positieve benadering van de Nederlandse samenleving elkaar versterken. 

De bijeenkomst begon met een presentatie van zes symbolen van religies en levensbeschouwing, gedragen door jonge mensen. Anmar Hayali droeg het christelijke kruis. Verder was er een glazen sculptuur van de humanisten, een lotus van de boeddhisten, een aum van de hindoes, een menora van de joden en een koran van de moslims. Daarna volgde er een inleiding van mevrouw Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij vertelde dat religies een reële partner kunnen zijn voor gemeenten en zij verklaarde zich bereid het gedachtegoed van ‘In Vrijheid Verbonden’ verder uit te dragen onder de gemeenten. 

Minister Ernst Hirsch Ballin kwam als hoofdspreker aan het woord. Hij behandelde de godsdienstvrijheid in het koninkrijk der Nederlanden vanaf de Unie van Utrecht. Hij vertelde zelf uit te gaan van het systeem pluralistische coöperatie, waarbij de overheid uitgaat van verschillende religies, waarmee zakelijk wordt samengewerkt. Vervolgens konden de verschillende religies zich presenteren. Het werd een bont geheel, variërend van gezonden Veda-teksten en Koran-teksten tot een vertelling over de plamoen bij Maarten Toonder. De christenen lieten heftige beelden zien van Haïti gekoppeld aan muziek en gesproken teksten uit het begin van het Johannes-evangelie. 

De koningin woonde de plechtigheid bij en onderstreepte daarmee het belang van het vreedzaam samenwerken van verschillende religies en levensbeschouwingen. De groep van In Vrijheid Verbonden kwam destijds voor het eerst bijeen naar aanleiding van het zilveren regeringsjubileum van de koningin, vijf jaar geleden.

Klik hier voor de inleiding van Jorritsma en klik hier de inleiding van Hirsch Ballin.

Foto mr. dr. Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie