Loopronde om Schiphol

Enkele mensen maken dit weekend een loopronde om Schiphol heen om de aandacht te vestigen op de situatie van de vreemdelingen die naar Nederland komen en vastzitten op de luchthaven. Tegelijk vestigen ze de aandacht op de herdenking die maandag 26 oktober plaatsvindt in het gemeentehuis van Hoofddorp, een herinnering aan de brand in 2005 in het detentiecentrum van Schiphol-Oost toen elf mensen om het leven kwamen. 

Motto van de loopactie is: ‘Het doel is de weg’. Onder de lopers zijn Truus Dade uit Amstelveen, Jan Blanksma uit Enschede, beiden lid van de Doopsgezinde Gemeente in hun woonplaats, Jan Hemink uit Hoofddorp, lid van de Oecumenische Kerkgemeente in Hoofddorp en Cees van der Steen van de Basisbeweging Nederland. 

De Basisbeweging Nederland, de voorbereidingsgroep Schipholwakes en de Oecumenische Kerkgemeenschap  ‘De Ark’ in Hoofddorp organiseren maandag de herdenking voor de nabestaanden van de Schipholslachtoffers. In voorgaande jaren deden ze dat in de kerk, nu vindt de plechtigheid plaats in het gemeentehuis van Hoofddorp.

De voorbereidingsgroep Schipholwakes maakt zich tot vandaag de dag toe zorgen over de situatie van de vluchtelingen. Ze stellen vragen als: ‘Waarom wordt het woord detentie gebruikt door justitie, terwijl het eigenlijk om een administratieve maatregel gaat? Het woordgebruik verraadt dat justitie er van uitgaat dat vluchtelingen schuldig zijn omdat ze geen papieren hebben. Het gaat echter om mensen die niets misdaan hebben’, aldus een woordvoerder van de voorbereidingsgroep. ‘Merendeels kregen ze zelfs de kans niet hun eigen administratie op orde te brengen, omdat ze meteen gevangen gehouden werden bij aankomst op Schiphol, soms waren ze zelfs op doorreis naar een ander land’. Het gaat om enkele honderden vluchtelingen die om die reden vastzitten. 

De loop op zaterdag 24 oktober leidde van station Spaarnwoude via Boesingheliede naar Badhoevedorp. Vandaar gingen de lopers naar Amstelveen, door het Amsterdamse Bos en verder naar Ten Pol 64 in Oude Meer. Op de plek waar de elf slachtoffers vielen werd een stilte-aktie gehouden. Truus Dade en Cees van der Sleen spreken van een wandeling ‘tegen de verveling’, wetend dat de ‘gevangenen’ knettergek worden van verveling. Er is geen bibliotheek, er is geen sport. Biljarten mag niet, want dan kan de queu als knots gebruikt worden.

Maandag 26 oktober loopt men van Oude Meer naar Hoofddorp naar De Ark, waar de nabestaanden die dag bijeen zijn. Wie wil kan een stukje meelopen. De herdenking in het gemeentehuis begint om 19.00 uur (18.30 uur koffie).

Foto: luchtverkeerstoren op Schiphol
Onder: lopers tijdens een stop (fotostudio Panda)