Tveit wacht rustig af

De Noor Olav Fykse Tveit leeft ontspannen toe naar de verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken in augustus. ‘Het is in Gods handen, dat weet ik. En verder wacht ik rustig af. Als het op mijn weg komt, zal ik er staan en als het niet op mijn weg komt, merk ik het ook wel’. 

Zo reageert de Noor als hij de vraag krijgt voorgelegd of hij ook gespannen is voor de verkiezing. Het Centraal Comité kiest in augustus de zevende secretaris-generaal sinds de oprichting van de Wereldraad in 1948. De verkiezing is nodig omdat dr. Sam Kobia heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. Er zijn twee kandidaten genomineerd, de Noor Olav Fykse Tveit en een theoloog uit Korea, prof. dr. Seong-Won Park. 

Kobia was de eerste Afrikaan die secretaris-generaal van de Wereldraad werd. Hij volgde in 2003 de Duitser Konrad Raiser op. De voorgangers van Raiser waren de Uruguayaan Emilio Castro (1984-1993), Philip Potter van het Caribisch eiland Dominica (1972-1983), de Amerikaan Eugene Carson Blake (1967-1971) en de Nederlander W.A. Visser ‘t Hooft (vanaf de oprichting van de Wereldraad in 1948 tot 1966). Tot nu toe is er dus geen Aziaat geweest die de hoge oecumenische functie heeft bekleed. Maar de Noor Olav Fykse Tveit laat zich door dat soort analyses niet uit de tent lokken om zijn kansen in te schatten.  

Het Centraal Comité komt bijeen van 26 augustus tot 2 september dit jaar in het Oecumenisch Centrum in Geneve. Naast de verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal staat onder meer ook de invulling van de volgende assemblee van de Wereldraad op de agenda. Het Centraal Comité werkt als bestuursorgaan tussen twee assemblees. Dit wordt de derde vergadering van het Centraal Comité, dat gekozen is in februari 2006 tijdens de negende assemblee in Porto Alegre in Brazilië. 

Vanuit Nederland heeft drs. Marloes Keller zitting in het Centraal Comité; zij werkt als communicatiespecialist bij het Nederlands Bijbelgenootschap.  Ook aartsbisschop Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland is lid van het Centraal Comité.

Foto boven: de Noorse kandidaat Olav Fykse Tveit en foto onder de Koreaanse evenknie prof. dr. Seong-Won Park.

Zie eerder bericht hier.