Moslimgroet puur in ‘t Nederlands

De vastenmaand voor moslims loopt dit jaar van 22 augustus tot 19 september. Christenen kunnen  hun verbondenheid uitspreken met moslims in die tijd door een speciale groet te sturen.

De Raad van Kerken heeft een speciale groet gemaakt, die door christenen kan worden overgenomen en aan moslims in de woonplaats kan worden gestuurd. Op verzoek van moslims is de groet dit jaar alleen in het Nederlands uitgebracht. In andere jaren werd de tekst ook in het Arabisch en Turks opgenomen, maar moslimorganisaties hebben gevraagd om dat achterwege te laten omdat er de verkeerde veronderstelling onder ligt, dat men mogelijk het Nederlands niet machtig zou zijn.

‘Met deze groet spreekt de Raad van Kerken de wens uit’, schrijven Henk van Hout, voorzitter van de Raad en Henk Mintjes, voorzitter van de contactgroep Islam, ‘dat deze bijzondere maand ons allen zal sterken in ons gedeelde verlangen naar vrede en betere verstandhoudingen in onze Nederlandse samenleving. Het valt niet te ontkennen dat er in ons land nog veel moet gebeuren’. Vervolgens wordt een fragment opgenomen van de tekst die eerder dit jaar werd uitgesproken als gezamenlijke vredeswens van moslims, joden en christenen.

Het vasten wordt in moslimkringen gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.

De maand ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan. Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Als het donker is, na het breken van de vasten (de iftaar), is het feest.

Het eten en drinken van drie dadels, het drinken van water en het opzeggen van drankregels kondigen voor Marokkaanse moslims het einde van de dagelijkse vastenperiode aan. Na het avondgebed drinken ze koffie en eten ze harriera, een speciale ramadan-soep.

Turken gaan, na het breken van de vasten, eerst uitgebreid dineren. Op het menu staan vaak linzensoep en sültac, een rijstepuddinkje. Daarna wijden ze zich aan het avondgebed.

Ramadan is de gezelligste maand van het jaar en geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen. Zwangere of zogende vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen.

De groet kan hier worden gedownload. U kunt de groet ook bestellen (€ 0,20 per exemplaar via rvk@raadvankerken.nl).
Downloaden ramadangroet word-document
Downloaden ramadangroet pdf-document

Foto: illustratie overgenomen van moslimsite waarin men kinderen de ramadan uitlegt