Duitsers willen CEC omgooien

Bisschop Martin Schindehütte van de Evangelische Kirche in Duitsland heeft voorgesteld de Europese Kerkenconferentie grondig te reorganiseren. Hij wil een commissie installeren die de reorganisatie moet voorbereiden. Er zijn vergaande aanpassingen nodig, meent hij, om de organisatie slagvaardiger te maken. 

Hij heeft zijn voorstel ingediend op de eerste dag van de CEC-assemblee in Lyon. ‘In Europa willen we de kerken in de culturele en politieke omgeving zichtbaar en hoorbaar laten zijn’, aldus Schindehütte. Het is een gegeven dat er brede onvrede bestaat over de organisatie die verlamd wordt door procedures en formele randvoorwaarden, die het inhoudelijke gesprek belemmeren. Ook blijft het moeilijk de orthodoxe kerken uit het oosten en de protestantse kerken uit het westen op één lijn te brengen. 

Volgens Schindehütte was er veel resonans in Wenen, waar de protestantse kerken een voorbespreking hebben gehouden. Er zijn ook veel positieve reacties via de website, aldus Schindehütte. ‘Er is een grondleggende nieuwe oriëntatie nodig voor de KEK’. Een werkgroep moet in 2012 met een presentatie komen waarin een ‘fundamenteel nieuwe structuur’ wordt aangeboden. Tot het einde van 2009 kan iedere kerk voorstellen indienen. In de zomer van 2012 moet er dan een constitutionele assemblee komen. Het voorstel van de EPG zal later tijdens de assemblee in stemming worden gebracht. De assemblee duurt van 15 tot en met 20 juli 2009. 

Dr. Allison Elliot werd gekozen als voorzitter van de vergadering. Zij was destijds de eerste vrouwelijke voorzitter van de Kerk van Schotland en ze is al twaalf jaar lid van het Centraal Comité. Rev. Arlington Trotman (Engeland) en bisschop Irinej (Servie) werden aangewezen als vice-voorzitter. Enkele Nederlanders kregen ook een taak toebedacht. Drs. Huub Lems is lid van de financiële commissie en ds. Ineke Bakker lid van de commissie om genomineerden voor te dragen. Om met voordrachten te komen is in de CEC geen sinecure, want men heeft zichzelf een behoorlijk keurslijf opgelegd, door rekening te willen houden met vaste percentages van mannen en vrouwen (elk minstens 40 procent) en jongeren (minstens 20 procent). Ook wil men rekening houden met de denominaties en op een bepaald moment in de discussie kan er maar zo een orthodoxe afgevaardigde opstaan die vraagt om een Roemeense orthodoxe te benoemen, om niet twee Grieks sprekende orthodoxen in een geleding te hebben. 

De opening vond plaats in de Bonaventura kerk. Er waren welkomstwoorden en er was een processie waarin een groot anker door jongeren werd meegedragen. Het anker is symbool van de hoop, centraal thema van de assemblee.

Foto’s:
Anker door jongeren meegedragen in de openingsprocessie van de dienst, waarmee de CEC werd geopend.
Bisschop Martin Schindehütte op één van de twee schermen die nodig zijn om goed zicht te bieden aan de 300 stemgerechtigde afgevaardigden en de naar schatting ruim 100 andere aanwezigen.
Dick Schoon en Astrid Zomervrucht, afgeaardigden vanuit de Oud-Katholieke Kerk in Nederland