Terugblik Aramese asielzoekers

Enkele Syrisch-Orthodoxe Verenigingen herdenken zaterdag het feit, dat dertig jaar geleden zo’n 220 Arameeërs in de St. Janskathedraal moesten onderduiken om uitzetting te voorkomen. 

Een grote groep Syrisch-Orthodoxen en sympathisanten zullen met onder meer bussen vanuit Twente naar de St. Janskathedraal in Den Bosch gaan. Ze worden daar zaterdag 20 juni om 14.00 uur verwacht. Er volgt een twee uur durend programma om de dreigende uitzetting van destijds naar voren te halen. Na veel mediacontact lukte het destijds aandacht te krijgen en medestanders. De Nederlandse regering ging onder de grote politieke druk overstag. De Syrisch-Orthodoxe gemeenschap beleeft deze gebeurtenis als heel belangrijk. In een persbericht zegt men: ‘Het heeft de basis gelegd voor onze toekomst in dit land’. 

Terugdenkend aan de 220 mensen die destijds drie maanden in de kathedraal hebben gezeten schrijft men: ‘Hun moed en vastberadenheid in de strijd om een goede toekomst voor hun kinderen willen en moeten we kenbaar maken. Het is onze plicht deze mensen te eren’. 

In opdracht van Suryoye Aramese Federatie Nederland participeren de vereniging Abgar Rijssen, Baradaeus Hengelo, Platform Aram Enschede, S.A.V. Oldenzaal en de stichting AMS-Suryoyo Sat in het initiatief.

Foto: Sint-Jan van een zijkant