Voorbede voor Indonesië

Deze week (Witte Donderdag) worden in Indonesië plaatselijke, regionale en nationale parlementsverkiezingen gehouden. Feitelijk zijn ze ook een voorbode voor de presidentsverkiezingen in september. Dr. Alle Hoekema vraagt daarom om voorbede voor de mensen in Indonesië. 

Dr. Alle Hoekema was medewerker van de Doopsgezinde Zending in Indonesië, doopsgezind predikant en docent aan het Doopsgezind Seminarium, momenteel is hij nog parttime als missioloog verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij wijst op het belang van de verkiezingen waar het gaat omd e relatie tussen moslims en christenen.

Dit jaar vinden de Indonesische parlement- en presidentverkiezingen plaats. De wetgevende macht in Indonesie lijgt bij het parlement (volksvertegenwoorddiging) met 678 zetels.  Op 9 april 2009 zal eerst gestemd worden over de samenstelling van de volksvertegenwoordiging. Ruim 44 politieke partijen zullen aan deze verkiezingen deelnemen. Ongeveer 170 miljoen Indonesische kiezers zullen richting de stembus stappen voor de parlementverkiezingen. Om een presidentskandidaat voor te kunnen te dragen, zal een politieke partij 25 procent van de stemmen moeten winnen.

Vervolgens zal het Indonesiche volk voor de periode 2009-2014 in de maand juli 2009 een keuze maken voor de president en vice-president, voor de periode na Susilo Banbang Yudhoyono en Jusuf Kalla. In de wandel gangen wordt ondere andere “ouwe rotten” “Megawati Soekarnoputri, oud-Generaal Wiranto, Aburrahman Wahid, Prabowo Subiantoen en Bambang Yudhoyono als kandidaten genoemd.

Aansprekende partijen tijden verkiezingen zijn:PDIP (Partai Demokrasi Indonesia Penjuangan) met Megawait Soekarnoputri, PPP (Partia Persatuan Pembanguan) met Suryadharma Ali en Hamzah Haz, PD (Partai Demokrat) met Susilo Bambang Yudhoyono, PKS (partai Keadilan Sejeherta) met Hidayat Nur Wahid en Tifataul Sembering PKP (Partai Karya Perjuangan) met H. Muhammad Yasin, PAN (Parta Amanat Nasional) met Amien Rais en Soetriso Bachir en Golkar (Partai Golongan Karya) met Jusuf Kalla en Akbar Tandjung.

Foto: karakteristiek beeld uit Indonesië (foto: Stg. Venster)