Welkom op klimaatdag

Wie meer wil weten van de klimaatverandering en de reactie van de kerken kan terecht op de netwerkdag die zaterdag 28 maart 2009 wordt gehouden. De Raad van Kerken is één van de organisatoren. Het thema verdient prioriteit in het engagement van de kerken, gelet op de noodzaak om nu een keus te maken, wil men nog invloed kunnen uitoefenen op ecologische ontwikkelingen. 

Klimaatverandering is voor de wereld en haar bewoners  het belangrijkste probleem en de grootste uitdaging van deze eeuw.Tussen de talloze publicaties over het probleem hebben die van kerken een eigen plaats. De werkgroep Kerk en Milieu heeft inmiddels een verklaring opgesteld waarin het thema al in zijn proporties aan de orde komt. Een speciale netwerkdag is aan deze verklaring gewijd. 

In het ochtendgedeelte wordt de officiële uitgave door de Raad van kerken gepresenteerd en geven drie deskundigen een inhoudelijke reactie. Onder hen is weerdeskundige Reinier van den Berg, dichter Hans Bouma, klimaatactivist Wijnand Duyvendak en theologe Anne-Meta Gerritsen. 

Officiële vertegenwoordigers van kerken en deelnemers gaan met elkaar in gesprek, onder wie drs. Henk van Hout (voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland), ds. Gerrit de Fijter (voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland) en Arnold van Heusden (voorzitter van de Evangelische Alliantie). ‘s Middags kunnen deelnemers in verschillende werkgroepen met elkaar uitwisselen op wat voor manieren in theologie en in kerkelijke activiteiten als toerusting, liturgie, diaconie en kerkbestuur op klimaatverandering kan worden ingespeeld.

Het programma:

10.30:  Aankomst, koffie, thee
11.00:  Welkom en opening door Hans Schravesande
11.15:  Presentatie van de klimaatoproep van de Raad van kerken; aanbieding aan kerkelijke bestuurders;
Korte reacties van:
Reinier van den Berg, weerman en klimatoloog;
Wijnand Duyvendak, klimaatactivist, en oud-Kamerlid;
Anne-Meta Gerritsen, theologe en ambassadeur voor FairClimate
Forumdiscussie o.l.v. Peter Siebe
12.45:  Pauze voor lunch en ontmoeting
13.30:  Werkgroepen: Klimaatverandering: wat kunnen kerken doen?
– in de theologie; m.m.v. Hans Schravesande, Louke van Wensveen (Sti. Oikos) en Hans Bouma
– toerusting en catechese; m.m.v. Caroline Doelman (Oikos)
– in liturgie; m.m.v. Peter Siebe (CEN), Guy Dilweg (Stoutenburg) en Wim Althuis (EA)
– in diaconaal beleid; m.m.v FairClimate, Robert Scholma  en Kees Tinga
– in eigen (energie)beleid; m.m.v. David Ketel, Dick van Elk (Windvogel), Robert den Ouden (Lumineus) en Hans Meek
15.15:  Liturgische afsluiting m.m.v. ds. Hans Bouma (predikant, dichter, schrijver en milieuactivist van het eerste uur)
15.45:  Sluiting en vertrek

Locatie en routebeschrijving:
Gebouw De Schakel ligt aan de Oranjelaan 10 (3862 CX voor Tomtom’ers), op 2 minuten lopen vanaf het station Nijkerk (loop langs Stationsweg in noordelijke richting; Oranjelaan is tweede straat links)
Klimaat verandert kerken
Netwerkdag van Kerk en Milieu, CEN en het Interkerkelijk Milieu Netwerk
Zaterdag 28 maart, 10.30- 16.00 uur
Gebouw De Schakel, Oranjelaan 10, Nijkerk
Toegang € 10.- (incl. koffie/thee en lunch)
Het volledige programma van de Netwerkdag en de tekst van de klimaatoproep zijn te vinden op: www.kerkenmilieu.nl Daar kan men zich ook opgeven voor de Netwerkdag.