Kerkennacht nieuwe trend

Het begint onderhand een trend te worden. Steeds meer raden van kerken organiseren een kerkennacht. De Haagse Gemeenschap van Kerken heeft inmiddels laten weten in 2009 een groot opgezette Kerkennach en -dag te organiseren. Let wel: het is Haags, dus Kerkennach zonder t.

Zoals dit jaar in Utrecht vindt het evenement plaats in de buurt van de langste dag (20 juni) en de daarop volgende kortste nacht. De Haagse kerken willen met het evenement de variaties en de verbondenheid van de christelijke kerken vieren. Als thema hebben ze gekozen voor ‘Veelkleurig Licht, waarin wij gaan…’. De centrale locatie is de Nieuwe Kerk aan het Spui. De inspanningen geven de kerken gezicht naar buiten toe. Er zijn inmiddels de nodige subcommissies gevormd die het evenement verder uitwerken. 

De Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken organiseerde in 2008 een kerkennacht. Op tientallen plaatsen in de Domstad hadden de kerken de deuren geopend op 21 juni. Er waren diverse inloopactiviteiten variërend van Taizéviering tot cabaret. Dankzij talloze donateurs wist de Utrechtse Raad ook een gezonde financiële onderbouwing te verkrijgen. 

Het idee van een kerkendag bestaat al langer in Nederland. In 1989 vond de eerste landelijke kerkendag plaats in Utrecht. De laatste landelijke kerkendag was in 2005 in Zwolle. De provincie Friesland organiseerde dit jaar nog een goed bezochte provinciale kerkendag in Sneek. Het idee van een kerkennacht is relatief nieuw voor de Lage Landen. Het idee is komen overwaaien uit Duitsland en Oostenrijk. 

Markus Vahle typeert in de Kirchenzeitung van 3 september j.l. de ‘Nacht der offenen Kirchen’ als een van de meest attractieve aanbiedingen van de kerk in vele Duitse steden.

Hij noemt daarbij Aken als voorbeeld. In Aken vond de eerste kerkennacht plaats op 26 oktober 2001. De nacht was er vanaf het eerste begin een doorslaand succes. Er kwamen meer dan 10.000 bezoekers in 55 kerken. 

Het is belangrijk, meent Jürgen Maubach, Gemeindereferent in St. Foillan, dat het programma laagdrempelig is. Het moet qua tijdsbeslag zodanig zijn dat mensen gemakkelijk kunnen komen en gaan. De organisatie wordt overgelaten aan de plaatselijke kerk, de publiciteit wordt centraal geregeld. 

De kerken in Passau hadden in 2007 hun laatste kerkennacht. Er kwamen 5000 bezoekers op af. De eerstvolgende kerkennacht staat gepland voor 2009. De bezoekers beleven de nacht als een oecumenische verademing, zegt de organisatie. “Het was voor vele bezoekers een weldaad dat er zoveel gemeenschapszin bestaat tussen oud-katholieken, evangelische christenen, katholieken en orthodoxen’. 

In Krefeld is inmiddels een tweejaarlijkse traditie ontstaan, de laatste kerkennacht vond dit jaar plaats; de website meldt dat de volgende kerkennacht al weer in de steigers staat voor 2010.

De kerken in Wenen hielden dit jaar voor de vierde keer een kerkennacht. Liefst 172 kerken rond de Oostenrijkse hoofdstad hadden de deuren geopend. De activiteiten varieerden van film, dans, theater, lezingen, cabaret tot kerkdiensten.

 

 Foto: De skyline van Den Haag