‘Prayers for Peace’: drie religies – één verlangen

Terwijl de oorlog zowel in Israël als Palestina mensen, families en gemeenschappen verscheurt, brengt Graceland Festival met componist en zangeres Nani Vazana ‘Prayers for Peace’ uit, een indringende smeekbede om vrede en verbinding vanuit de Joodse, christelijke en islamitische traditie. 

‘Het vraagt moed om in deze diep verscheurde tijden samen met andere religies en culturen de handen ineen te slaan, te zingen en te bidden om vrede’, aldus Rikko Voorberg, artistiek leider van Graceland Festival. 

De internationale artiest Nani Vazana componeerde het lied. Zanger Hicham Laarari zingt de islamitische oproep tot gebed: ‘Islam, de naam van onze religie, betekent vrede. Ik geloof in vrede en in menselijkheid. Daarna kunnen we over religie praten.’

Alice Hoolsema, zangeres, zingt een bewerking van ‘Amazing Grace’. ‘Voor mij draait het christelijk geloof om het liefhebben van de naaste als jezelf, los van levensovertuigingen of geloof, van mens tot mens. Als ik samen met Hicham en Nani zing, dan voel ik me één met ze.’

In een tijd waarin het veel gaat over je politieke mening, kiest Nani ervoor om eenheid uit te dragen: ‘We leven in moeilijke tijden. Ik denk dat het mijn taak als artiest is om met helende kunst mensen te inspireren en hoop te geven. We zitten in hetzelfde schuitje en alleen samen komen we verder.’ 

Hicham Laaraari, Nani Vazana en Alice Hoolsema tijdens de opname van ‘Prayers for Peace’