Kerkleiders: ‘Bescherm de schepping’

meisje met paardenbloem

Op wereldgebedsdag voor de schepping (1 september) kwamen drie geestelijk leiders met een gezamenlijke verklaring voor de bescherming van de schepping. Paus Franciscus, de Anglicaanse Aartsbisschop Welby en de oosters-orthodox patriarch Bartholomeus roepen ons daarin op om naar de roep van de Aarde en de armen te luisteren en te kiezen voor het leven. ‘Kies voor het leven, opdat uw kinderen kunnen leven.’

Levensstijl aanpassen

Door onze overmatige consumptie vragen we meer van de Aarde dan ze kan geven en daar betalen we nu al de prijs voor: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, ongerechtigheid…. Maar morgen kan het nog erger zijn, stellen ze.
Als we de jongeren van nu en van later een leefbare toekomst gunnen, dan moeten we nu onze levensstijl aanpassen. Dat kunnen we alleen samen. ‘Als we de mensheid zien als een grote familie en samen toewerken naar een toekomst die gericht is op het algemeen welzijn, zullen we ons terugvinden in een heel andere wereld.’ Het klinkt als een visioen, dat werkelijkheid kan worden als ‘we er nu samen voor kiezen om te handelen vanuit liefde, rechtvaardigheid en genade.’

Nu is het een bepalend moment. De toekomst van onze kinderen en van ons gezamenlijk huis staat op het spel.’

Bidden

De kerkleiders vragen om te bidden voor de regeringsleiders die in november in Glasgow bij elkaar komen voor de klimaattop. Wat daar besloten gaat worden is van grote invloed op de toekomst van de Aarde en van komende generaties. Kiezen we voor ons zelf, voor oplossingen voor de korte termijn, voor gewin op korte termijn of kiezen we voor het leven? ‘Kies voor het leven, zodat uw kinderen kunnen leven.’

De gehele verklaring lezen (Engels)

Foto’s: Pixabay