Uitnodigend kerk-zijn wordt nog urgenter

Uitnodigen blijft belangrijk, maar een landelijke Kerkproeverij-campagne past nu niet, zo heeft de Raad van Kerken in Nederland, in overleg met de gezamenlijke partners van Kerkproeverij, besloten. Ook in 2021 zal geen landelijke campagne worden georganiseerd. Dit heeft te maken met de huidige coronasituatie. Wel benadrukt de Raad dat het uitnodigend kerk-zijn nog urgenter wordt wanneer samenkomsten weer mogelijk zullen zijn. 

“Door de coronasituatie dreigen veel huidige kerkgangers weg te drijven van de gemeenschap”, vertelt Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken. “Daardoor wordt het nadenken over het uitnodigend kerk-zijn nog urgenter. Niet alleen zullen kerken na de lockdown nieuwe mensen willen interesseren voor vieringen; ook veel van de eigen leden zullen weer actief geënthousiasmeerd moeten worden om betrokken te blijven.”

Campagnematerialen blijven beschikbaar

Het team van Kerkproeverij moedigt plaatselijke geloofsgemeenschappen aan om maatwerk te leveren. In 2021 is er daarom geen speciaal weekend aangewezen om de Kerkproeverij te organiseren. De bestaande campagnematerialen van Kerkproeverij kunnen dit jaar naar behoefte van de lokale gemeenschap gebruikt worden op een door hen gekozen datum. Hierbij valt te denken aan logo’s, uitnodigingskaarten, maar ook de spandoeken die diverse lokale gemeentes en parochies al in het bezit hebben van voorgaande edities. Hiervoor kunnen mensen terecht op www.kerkproeverij.nl 

Christien Crouwel: “Dat het ook zonder een landelijk geregisseerde campagne mogelijk is aandacht te schenken aan Kerkproeverij en het uitnodigend kerk-zijn, werd vorig jaar bewezen door enthousiaste lokale organisatoren in o.a. Apeldoorn en Dordrecht. Zij organiseerden een aangepaste versie in het najaar van 2020, waarbij mensen werden uitgenodigd voor online vieringen.” Voorbeelden hiervan zijn te vinden op de website van Kerkproeverij.

Begin 2022 zal de Raad van Kerken een besluit nemen of er weer een landelijke campagne georganiseerd zal worden. Kerkproeverij is een samenwerking van de Raad van Kerken, Alpha Nederland en MissieNederland. Mediapartners zijn EO en KRO-NCRV.