ZINspiratieboom maakt zingeving concreet

Kapitein Ann-Christell Kvern Slomp, geestelijk verzorger Leger des Heils Midden-Nederland bij De Blinkert, bedacht de ZINspiratieboom. “Doordat er geen stilteruimtes meer beschikbaar zijn op onze locaties, merkte ik als geestelijk verzorger een grote behoefte aan een herkenbare plek voor zingeving en inspiratie. De ZINspiratieboom is ‘creatieve boom’ die in verschillende behoeftes kan voorzien. Zo kun je de boom actief gebruiken door deze te betrekken bij een activiteit of een dagelijks/wekelijks onderdeel of juist bij bijzondere gelegenheden. Maar je kunt ook in alle stilte naar de boom toegaan en bijvoorbeeld een wens/gebed in de boom hangen of een (led)kaarsje aansteken. Zulke kleine gebaren/rituelen zijn heel belangrijk voor mensen en kunnen helpen in een helingsproces. Op de achterkant is een grote krijtwand waar men actief mee aan de slag kan. Het is heel leuk om te zien hoe de boom ingeburgerd raakt en dat er steeds meer manieren worden bedacht om de ZINspiratieboom te gebruiken.”

Speciaal plekje

Manon is verpleegkundige bij Specialistisch verpleeghuis De Blinkert in Baarn. Zij vertelt: “Iedereen heeft in zijn eigen huis wel een speciaal gedenkplekje, bijvoorbeeld voor een foto als iemand is overleden. Bewoners van De Blinkert hebben niet zo’n plekje, maar de behoefte is er wel. De ZINspiratieboom is dat tastbare, speciale plekje van thuis. Dit is het plekje waar ze persoonlijke dingen op kunnen zetten, of waar ze al schrijvend hun emoties kunnen delen.”

Ontmoeten

“Het idee is ontstaan doordat er hier een plek miste waar je elkaar kan ontmoeten voor bijvoorbeeld ceremoniën en rituelen. Er was hier geen plek voor een stilteruimte, dus dan ontmoet je bewoners snel op hun kamer of bijvoorbeeld in een kantoor. Ik merk dat de drempel dan soms te hoog is, te confronterend”, aldus kapitein Ann-Christell Slomp die geestelijk verzorger is op De Blinkert. “Daarbij kan het in een ontmoeting soms handig zijn om dingen te gebruiken, bijvoorbeeld een kaars aansteken of samen een stukje uit de Bijbel lezen. Maar ook een briefje schrijven met een wens of een gebed voor jezelf of voor een ander kan een goed gevoel geven. Ook kan je denken aan iets grappigs, kleurboeken of kaarten met bemoedigende teksten en ga zo maar door. De achterkant heeft zelfs een krijtboord om te gebruiken. Met deze ZINspiratieboom wil ik collega’s helpen om op een andere manier in contact te komen met de bewoners dan ‘aan het bed’, op een ander level. Door met de boom te werken ontstaat er ook een echt samenzijn, een tweerichtingsverkeer.”

Zingeving concreet maken

“Veel mensen die in de verpleging werken zijn praktisch ingesteld”, vult Manon aan. “En veel tijd om na te denken over zingeving is er niet, als je ook bezig bent met het regelen van de fysiotherapeut of de verslavingsarts. Deze ZINspiratieboom is super functioneel, zichtbaar en kan makkelijk worden verplaatst. Het is een echte reminder en laat zien hoe belangrijk het is om het hierover met bewoners te hebben. Op bijzondere momenten zetten we de boom bijvoorbeeld ook op iemands kamer met wensen van andere bewoners, dit om iemand te bemoedigen en hem of haar liefdevol te omringen. Met zingeving staat of valt alles hier. Als er geen zingeving meer is, dan kan je alle doelen van de bewoners ook wel op je buik schrijven, want dan gebeurt er niks meer. Ik vind het heel belangrijk. De boom helpt om zingeving handen en voeten te geven, concreet te maken.”

Dichterbij God komen

Een prachtige manier van zingeving was het ook voor Jeffrey, de deelnemer van 50/50 Amersfoort die de boom uiteindelijk heeft gemaakt. Hij heeft dyscalculie en had een jaar geleden nooit voor mogelijk gehouden dat hij dit zou kunnen. “Het is ook echt een gouden kerel, hij vertelde zo trots te zijn op zichzelf. Hij is hierdoor hoofd bomenmaker geworden en heeft zelfs nog iets verbeterd aan de oorspronkelijke tekening. De boom is nu dus ook echt van hem. Dat vind ik zo prachtig, dat maakt het een sterk verhaal. Ik hoop dan ook echt dat de boom overal wordt meegenomen in het dagelijks leven. En mijn uiterste doel is dat mensen zich bewust worden dat zingeving belangrijk is. En dat mensen hierdoor uiteindelijk dichter bij God komen”, zegt Ann-Christell vol overtuiging.

Bestel de ZINspiratieboom!

Wat ik het mooiste vind van de Zinspiratieboom is dat het een samenwerkingsproces is geweest met collega’s en deelnemers van verschillende locaties bij het Leger des Heils. Uiteindelijk is mijn idee ‘tot leven gekomen’ bij 50/50 Amersfoort waar de Zinspiratieboom in productie is.”

Voor vragen, bestellingen of aanvullende informatie over de ZINspiratieboom kan contact opgenomen worden met Jaco de Groot via j.degroot@legerdesheils.nl.

Bron: Marko Mellema