Christenen feliciteren Sikhs bij viering Guru Nnak Prakash Diwas

Op 30 november 2020 vieren Sikhs Guru Nanak Prakash Diwas. De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome schreef ter gelegenheid daarvan een boodschap aan Sikhs.

In de boodschap worden Christenen en Sikhs opgeroepen een cultuur van hoop te bevorderen in deze tijd van de coronapandemie. “…mogen wij christenen en sikhs alles doen wat we kunnen, individueel en collectief, en samen met anderen, om een ‘cultuur van hoop’ in de samenleving te promoten.”

De beraadgroep Interreligieuze ontmoeting van de Raad van Kerken sluit zich graag aan bij deze boodschap.

“Ondanks de wanhoop die we ervaren, is het de hoop die ons vooruit helpt. Het laat ‘wolken van somberheid’ ons niet omhullen en laat ‘passiviteit’ ons niet aanvallen en zegevieren. Het roept veerkracht en verantwoordelijkheid op en stelt ons in staat opnieuw met vertrouwen te beginnen. De ‘deugd van hoop’ verenigt mensen, bouwt het vertrouwen weer op en wekt de passie om te leven weer aan”, zegt Miguel Ángel kardinaal Ayuso Guixot MCCJ, voorzitter van de Pauselijke Raad.

Over de Sikhs

Het sikhisme is geïnspireerd op het onderwijs van tien goeroes. De eerste goeroe was goeroe Nanak (1469-1539) die leefde in Pakistan. Goeroe Nanak leerde dat mensen een onderdeel vormen van het Goddelijke licht. Zij kunnen de allerhoogste (spirituele) staat bereiken door op te gaan in God. Jaarlijks vieren sikhs de geboortedag van goeroe Nanak. Ze gaan dan naar hun gebedshuizen, lezen uit hun heilige boek, zingen liederen en delen eten uit.

Sikhs geloven in één God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Zij accepteren het bestaan van alle geloven en wijzen bevooroordeling of onderdrukking op basis van godsdienst, kaste, kleur, geloofsbelijdenis, ras en/of sekse af.

Er zijn 26 miljoen sikhs waarvan er 21 miljoen in India wonen. In Nederland wonen er ongeveer 15.000 sikhs. De meerderheid hiervan woont in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Den Haag. In Nederland zijn er 8 Gurdwara’s (sikh-gebedshuizen).

Berry van Oers 

Boodschap t.g.v. Guru Nanak Prakash Diwas 2020