Dag voor Internationale Migratie

Vandaag (18 december) is de VN Dag voor Internationale Migratie. Een dag waarop over de hele wereld aandacht wordt besteed aan de positie van migranten. Die positie staat steeds meer onder druk. We kennen de verhalen van het Griekse Lesbos, en vooral de vreselijke omstandigheden in het vluchtelingenkamp Moira. Of de situatie in Libanon, waar een op de vier inwoners een Syrische vluchteling is.

Maar ook in ons eigen Koninkrijk der Nederlanden doen zich schrijnende situaties voor. De Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao (de ABC-eilanden) worstelen met de opvang en bescherming van tienduizenden Venezolaanse vluchtelingen. Deze eilanden liggen op zo’n 80 kilometer van de kust van Venezuela, waar een economische en politieke crisis gaande is, waardoor al 4,5 miljoen mensen het land zijn ontvlucht. Op de ABC eilanden vinden zij niet de bescherming en humanitaire hulp die nodig is. Hen wacht slechts armoede, onzekerheid en angst om te worden opgepakt en teruggestuurd. Waarom is deze situatie ontstaan? Wat kan de Nederlandse regering hieraan doen?

Lees meer hierover in een artikel van Bob van Dillen, lid van de werkgroep vluchtelingen van de Raad. Venezolanen aan de rand van Nederland