Entrenous met Koolmees

Het Overlegorgaan van Joden, Christenen en Moslims heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister heeft een brede portefeuille waarin hij ook thema’s behandeld als burgerschapsvorming en de aanpak van antisemitisme en islamofobie, onderwerpen waar ook het OJCM goed in thuis is.

Begin juli heeft de minister de Tweede Kamer uitvoerig geïnformeerd met een brief over de hoofdlijnen van de veranderopgave voor inburgering. Hij stelt vast dat nog te veel nieuwkomers te lang blijven aangewezen op een bijstandsuitkering. Het stelsel is voor hen te ingewikkeld. De inburgering verloopt nog te weinig effectief. Hij zoekt naar middelen om de effectiviteit en de doelmatigheid van inburgering te vergroten. De gemeenten vervullen daarbij een sleutelrol en het rijk neemt verantwoordelijkheid voor onder meer de handhaving en monitoring van ontwikkelingen.

De minister maakt daarbij gebruik van diverse stakeholders en toonde interesse om in dat verband het OJCM beter te leren kennen. Jan Post Hospers vertelde in het overleg over het project Bruggen Bouwen wat in Enschede tot goede resultaten heeft geleid. Het project stimuleert het onderlinge contact tussen de levensbeschouwelijke organisaties en helpt om de spanningen op het snijvlak van religie en samenleving op te lossen. In samenwerking met het ministerie wordt gezocht naar twee nieuwe plaatsen waarin de pilot kan werken.

Het overleg dat drie kwartier duurde had een open en ontspannen karakter. Naast het project BruggenBouwen was er ruimte om andere initiatieven toe te lichten, zoals de twee pilots in Azelo en Sweikhuizen, waar in azc’s jonge migranten kennismaken met de reikwijdte van artikel 1 van de grondwet. In het overleg werd die eigen inbreng vanuit de levensbeschouwingen benadrukt.

Vanuit de kerken waren Jan Post Hospers en Klaas van der Kamp aanwezig. Simon Cohen en Hanneke Gelderblom vertegenwoordigden de Joodse gemeenschap. De 29-jarige voorzitter Halil Karaaslan van het Contactorgaan Moslims en Overheid bracht de derde partner in tijdens het overleg. Met zijn ervaring als docent maatschappijleer op een scholengemeenschap en zijn jonge leeftijd vertegenwoordigt Halil een aankomende generatie van moslims binnen het OJCM.

Het gesprek had een initiërend karakter. Vanuit het OJCM is benadrukt dat de organisaties voor levensbeschouwing graag een ondersteunende rol willen (blijven) spelen bij de evaluatie en de uitbouwing van het inburgeringsbeleid, zodat levensbeschouwing daarin evenwichtig kan worden meegenomen.

Foto’s:
1. De delegatie van het OJCM in een voorgesprek 
2. Minister Wouter Koolmees