Inclusieve journalistiek

Journalisten hebben de taak zich goed te laten informeren en ze dienen zich te realiseren hoezeer hun analyse met keuzes te maken heeft; het is onvoldoende te laten zien wat bronnen zeggen, het is nodig om vanuit een inclusieve benadering te berichten.

Philip Lee, algemeen secretaris van de Wereldassociatie van Christelijke Communicatie (WACC) gaf desgevraagd een toelichting op een tekst die hij uitsprak bij een viering van het 70-jarig bestaan van de Wereldraad in Bossey.

Massamedia kunnen een positieve rol spelen in het creëren van attitudes van tolerantie en meer begrip in situaties waar racisme op zou kunnen vlammen. ‘Eenzijdige negatieve berichtgeving kan een atmosfeer creëren waarin alles verantwoord lijkt, waar kwezelarijen ogenschijnlijk gelegitimeerd wordt, aldus Philip Lee.

‘De manier waarop mensen hun buren en nieuwkomers uit andere delen van de wereld zien, gepresenteerd in de massamedia of in sociale-media, is de sleutel tot hoe zij reageren op kwesties van sociale rechtvaardigheid’.

De WACC houdt zich sinds de oprichting in 1968 vanuit twee christelijke organisaties bezig met de beeldvorming die de media ontwikkelen. De ontwikkelingen rond de vluchtelingen en migranten maken de analyses opnieuw actueel. Uitgangspunten voor de WACC zijn dat de media betrouwbaar moeten zijn, op een uitgebalanceerde manier het nieuws moeten brengen en de culturele diversiteit voorrang moeten geven boven commerciële belangen of belangen van de overheid.

De vragen van geloofwaardigheid spelen ook op, aldus Lee, nu de sociale media zich verder ontwikkelen. Je kunt allerlei ethische vragen stellen bij de teksten en ontboezemingen die mensen aan het sociale net toevertrouwen, ook als het gaat om racisme en intolerantie. De WACC heeft samen met de CCME (Kerkelijke organisatie voor migranten) een onderzoek gestart in 2017 naar de groeiende intolerantie ten opzichte van vluchtelingen en migranten. De resultaten van dat onderzoek zijn naar buiten gebracht onder de titel ‘Refugees Reporting’, van december 2017.

Foto: Philip Lee