Pelgrimage in 2016

Kees Nieuwerth, voorzitter van de taakgroep Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede gaat in op de activiteiten voor 2016 en doet een oproep.

De Taakgroep Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede organiseert elk jaar tenminste twee landelijke oecumenische activiteiten. Bewust is daarbij gekozen voor twee bijzondere data, te weten rond 21 maart –de internationale dag tegen racisme en discriminatie rond het thema gerechtigheid- en 21 september –de internationale dag voor de vrede rond het thema vrede. Ook dit jaar gaan we dat dus doen…

Op zondag 20 maart gaan we naar het Justitieel Complex op Schiphol, een detentiecentrum waar ‘illegalen’ gevangen worden gehouden. Daar worden het hele jaar rond op elke tweede zondag ‘wakes’ georganiseerd door het Jeannette Noëlhuis (Catholic Worker). Van Aswoensdag tot en met Pasen zelfs elke zondag. Zo kunnen we vanuit de samenleving blijk geven van solidariteit met de gevangenen: Ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe!

Dit keer werken wij samen met het Studentenpastoraat Amsterdam om deze wake te houden. De wake heeft een liturgische vorm. Aan het begin wordt kort informatie gegeven over dit detentiecentrum en de gevangenen. Er wordt gezamenlijk een lied gezongen en daarna wandelen we rond de gevangenis. Vervolgens worden ervaringen gedeeld door een aantal gevangenen-bezoekers. Daarna bieden we chocolade aan voor de gevangenen aan. Deelnemers aan deze wake kunnen zelf ook fairtrade chocolade, cashewnoten of stroopwafels meebrengen die een week later tijdens een kerkdienst in het detentiecentrum gebruikt kunnen worden. Tenslotte wuiven we met zijn allen naar de gevangenen en zingen een slotlied.

Hierbij roepen we alle Pelgrims in onze interkerkelijke achterban op om mee te doen aan deze wake. Laten we er een echter ‘oecumenische flashmob’ van maken: geef deze oproep door via internet aan jullie netwerken! Het adres van het Justitieel Complex Schiphol is: Duizendbladweg 100, 1171 VA Badhoevedorp en het is bereikbaar met bus 185 vanaf Schiphol.

Er wordt ook met auto’s gereden vanaf het Station Amsterdam-Zuid (naast restaurant Wagamama, Zuidplein 12. Als u daarvan gebruik wilt maken is het verstandig dat u zich eerst aanmeldt (k.nieuwerth@wxs.nl). Voor het laatste nieuws over de wake op 20 maart kunt u vlak van tevoren bij www.schipholwakes.nl nog te rade gaan…

Over de landelijke activiteit in september (dit keer zondag 20 september) volgt binnenkort meer nieuws op de website van de Raad van Kerken.

Kees Nieuwerth.