Frans van der Lugt

De voormalige rector van de Krijtberg Jan Stuyt SJ uit Nijmegen heeft het onlangs verschenen boek over pater Frans van der Lugt overhandigd aan paus Franciscus. Op facebook is daarover gepubliceerd. Het bericht gaat gepaard met allerlei vriendelijke reacties. De journalist Gerard Klaasen schrijft: ‘Heel bijzonder Jan en uitermate terecht om aan de paus het recent verschenen boek over jouw medebroeder Frans van der Lugt aan te reiken! Ciao!’

Het boek ‘Frans van der Lugt SJ 1938-1914’ met de ondertitel ‘Bruggenbouwer en martelaar in Syrië’ is geschreven onder redactie van Paul Begeyn SJ en uitgegeven door Valkhof Pers. In dit boek zijn teksten opgenomen van en over Frans van der Lugt uit de verschillende fasen van zijn leven en werken, te beginnen met de geschiedenis van zijn roeping.

Nu, ruim anderhalf jaar na de moord, blijkt hij allerminst vergeten. Een school in een vluchtelingenkamp in Libanon voor Syrische en Irakese kinderen, onder auspiciën van de Jesuit Refugee Service, draagt de naam Frans van der Lugt Center, en in verschillende landen wordt er nog steeds over hem gepubliceerd.

In de vroege ochtend van 7 april 2014 werd de 75-jarige Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in het Syrische Homs door het hoofd geschoten. Nog dezelfde dag werd hij begraven in de tuin van het huis waar hij gewoond had. Een stroom van christenen en moslims kwam op gang, en zijn graf werd een pelgrimsoord van onderlinge verbondenheid.

Het nieuws over de moord op Frans van der Lugt ging ogenblikkelijk de hele wereld over, stond op de voorpagina’s van vele kranten en was het eerste item in uitzendingen van radio en televisie. Terstond na zijn overlijden werd Frans van der Lugt herdacht door paus Franciscus en andere hooggeplaatste leiders in kerk en politiek, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

In dit boek komt hij naar voren als een spiritueel veelzijdig man, met een brede belangstelling en een grote trouw aan de mensen met wie hij leefde en voor wie hij zorgde. Zijn levensmotto luidde: ‘Het gaat verder!’

Het boek heeft het Isbn-nummer 978 90 5625 449 0, het telt 96 bladzijden, is uitgevoerd als paperback en in de boekhandel verkrijgbaar voor €12,50.