Groei website schulden

De website SchuldHulpMaatje.nl heeft in een jaar tijd ruim 18.165 unieke bezoekers binnengehaald. Daarmee is het de snelst groeiende website qua bezoekersaantal van het landelijk bureau DISK. In het jaarverslag met de treffende titel ‘Speculatie en spirituele leegte’ presenteert het landelijk bureau dat de onderkant van de samenleving helpt de bezoekerstallen van de diverse websites.

De belangrijkste website is nog steeds www.armekant-eva.nl met zo’n 24.669 unieke bezoekers. De website www.rkdiaconie.nl volgt onmiddellijk daarop met 24.542 unieke bezoekers. De site www.disk-arbeidspastoraat.nl zag het bezoekersaantal enigszins dalen tot 14.961 unieke hits. Andere sites zijn onder meer: www.duurzame.kerk.nl en www.Uitdeschulden.nl

Trinus Hoekstra, tevens secretaris van de Beraadgroep Samenlevingsvragen van de Raad van Kerken, legt in een openingsartikel de titel van het jaarverslag uit. Hij stelt dat God in een economisch eenzijdige theorie afwezig is. De bewegende kracht bestaat niet uit God, maar uit geld. ‘Het kapitaal heeft trekken van Christus, die als bewegende Geest in de werkelijkheid werkzaam is’.

Met een verwijzing naar Faust legt Trinus Hoekstra uit dat de God van het christendom dan wel kan zijn afgezworen, maar dat religie bij zo’n economisch georiënteerd wereldbeeld toch onverwacht via de god van het geld weer om de hoek komt kijken. Hoekstra: ‘De les lijkt te zijn dat wie religieloos wil zijn, vanuit onverwachte hoek en in een dubieuze gestalte de religie weer over zich heen kan krijgen. Misschien moeten we het nog sterker zeggen: wie religieus of spiritueel leeg is, heeft geen verweer tegen de religieuze of spirituele kracht die van geld uitgaat. Dit kan een verontrustende vraag oproepen. Is het onze spirituele of religieuze leegte die geld spirituele macht verleent? Is geld zo’n sterke betekenismacht geworden waarin wij ons bestaan spiegelen, omdat wij er geen spiritueel of religieus verweer tegen hebben?’