Kaarsen te koop

De Raad van Kerken heeft nieuwe kaarsen in de aanbieding. Na vele honderden, misschien wel duizenden kaarsen met het oecumenisch embleem te hebben verkocht, is er inmiddels een nieuwe reeks kaarsen aangemaakt. Het kleinood is in de kleuren wit en blauw te verkrijgen voor zes euro per stuk exclusief verzendkosten.

Marijke Kamsma – bekend van het omslag van Oecumenisch Bulletin – heeft het ontwerp gemaakt, met op de basis het oecumenische schip en daarboven schuin omhoog de minstreel-achtige letters ‘Oikomene’. Tot nu toe was er alleen een witte versie voorhanden met daarop in blauw de oecumenische symbolen, maar er is nu ook een blauwe kaars et gele opdruk, dat geeft een eigentijdse frisse look.

De Raad biedt de kaarsen aan bij het vertrek van mensen of als mensen op een andere manier bedankt worden. Het licht leent zich uitstekend voor een symbolisch cadeau. Vele plaatselijke raden vragen dan ook de kaarsen op om als cadeau aan mensen te geven. Er zijn ook plaatselijke en regionale raden die zelf een kaars laten maken. De provinciale Raad van Fryslan bijvoorbeeld heeft een stijlvolle witte kaars met blauw, paars en witte opdruk.

In het evangelie van Johannes heet Jezus het licht der wereld; bij de synoptici mogen de gelovigen zich zo betitelen. Er is in de diverse vertalingen een stijgende populariteit waar te nemen van het woord ‘licht’. In de Statenvertaling (1638) vind je het woord 204 keer. In de Herziene Statenvertaling (2010) 220 keer. De Willibrordvertaling (1998; inclusief de deuterocanonieke boeken) heeft het woord 252 keer en de NBV (2004) 295 keer (inclusief de deuterocanonieken). Dat is altijd nog minder dan de Groninger Bijbel, die met 321 keer de Hollandse edities overtreft.

Het is bekend dat juist in de noordoostelijke regio’s van Nederland het licht een populair beeld is als samenvatting van het evangelie. Willem van der Meiden legt uit in het boek ‘Christus tussen IJssel en Elbe’, dat het woord ‘licht’ het centrale woord is uit een van de eerste evangelieharmonisaties die Nederland kent: de Heliand. Hij schrijft over het geschrift uit 835 na Christus: ‘Wie zoekt naar een sleutelwoord voor de verkondiging in de Heliand komt uit bij het woord ‘licht’.(…) Het woord licht zelf komt al meer dan honderd keer voor in de Heliand (n.b. dat gaat dus niet over de hele bijbel, maar over alleen de evangelieharmonisatie, red.), met synoniemen erbij en met alle uitdrukkingen voor donker en duistenis daarmee in contrast gaat het om honderden plaatsen waar het thema ‘licht’ aan de orde is. Een citaat:’De aarde vergaat: de allergrootste oogst. Met zijn engelenmacht verschijnt de stralende heer. Dan stromen ze samen, die in dit licht ooit leefden’.

De kaarsen zijn te bestellen onder rvk@raadvankerken.nl