Religieuze ironie

Het aantal verwijzingen naar de religie bleef bescheiden bij de vierdaagse van Nijmegen, die vrijdag werd afgesloten. Op de via gladiola werd een imitatie-priester gespot, die de passerende wandelaars met wijwater overspoelde. Er liep iemand mee in de stoet van wandelaars als een schijnheilige. En er was deze verschijning als van een gewezen non.

Verder de klassieke beelden van veel militairen. Ooit begon de vierdaagse ten slotte als een militaire mars. En heel veel wandelaars in burger. Zo’n 45.000 hadden zich voor het evenement opgegeven. Het aantal uitvallers bleef beperkt. Religieus of niet, verschillende mensen liepen mee voor goede doelen; van bloeddonor tot stamcelonderzoek; van geld voor Afrika tot een met een wandeltocht onderstreept huwelijksaanzoek. Het aantal mensen dat ‘free hughs’ aanbood, nam enigszins toe ten opzichte van vorige edities van de 4-daagse. De vrijwillige zoenpartijen vonden gretig aftrek.

Het is bekend dat er ook onder theologen belangstelling voor de wandel- en rensport bestaat. Een groep – zo verluidt – bereidt zich voor op de marathon van Amsterdam.

Foto:

Een in nonnentenue gestoken wandelaar
Op de rotonde in Groesbeek gratis knuffels