Lichtjestour Goes


  • Datum:
  • Locatie: Grote Kerk Goes
  • Adres: Singelstraat 21, Goes

Zes kerken en geloofsgemeenschappen zetten dit jaar de schouders onder de Goese Lichtjestour op vrijdag 22 december. Protestantse Gemeente Goes, Leger des Heils, Nederlandse Gereformeerde Kerken, Christelijke Gereformeerde Kerk, Vrije Evangelische Gemeente en Evangelische Gemeente Rafaël verenigden zich in de stichting GoedNieuwsGoes.

De traditionele Lichtjestour van de Goese kerken voert dit jaar door het stadscentrum. De wandeltocht gaat op vrijdagavond 22 december langs en door vier kerkgebouwen en enkele openbare gelegenheden. De start is om 18.00 uur bij de Grote Kerk. Op alle stopplaatsen wordt onderweg het kerstevangelie tot leven gebracht met zang, dans, muziek en vertelling.

Inspiratie én chocolade
Zoals gebruikelijk wordt ook dit jaar de route omzoomd door een lint van brandende lichtjes: om de meter één. Op een parcours van 1 km lengte betekent dat in totaal 1000 (!) potlampjes. Hoewel de lichtjestour vooral een geestelijke ervaring beoogt, wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Aan het einde van de route is er in de Grote Kerk snert en warme choco. Het einde is voorzien om 20.30 uur.

Evenals voorgaande jaren bestaat weer de mogelijkheid om het Vredeslicht mee te nemen naar huis. Dat licht komt daadwerkelijk uit Bethlehem, de geboortestad van Jezus. Het wordt in de week vóór Kerstmis over heel Europa verspreid, ook in Zeeland. Ieder die dat wil, kan een potlampje meenemen en het Bethlehem-lichtje doorgeven aan iemand naar keuze.

Route
De route begint bij de Grote Kerk en loopt via de Manhuistuin naar de Westerkerk en de Doopsgezinde Kerk. Dan volgt de doorsteek naar hotel-brasserie Katoen en de openbare bibliotheek. Via het buitenterras van Slot Ostende wordt de Rooms-Katholieke Kerk bereikt. Vandaar wordt de Singelstraat overgestoken naar het beginpunt, de Grote Kerk.

Op alle locaties die onderweg aangedaan worden, is iets bijzonders te doen, en (bijna) alles overdekt. In de Grote Kerk staan bijvoorbeeld vierhonderd kerststalletjes, in de RK-kerk staat een grote, levende kerststal. Muziek neemt een voorname plaats in (Bethelband, muziekkorps Leger des Heils, brassband Excelsior, gospelkoor Testimony, Michiel Kwekkeboomband, Bell-ringers). Omdat de tour vorig jaar verregende, is er dit jaar gekozen voor overdekte activiteitenlocaties.