Raad steunt solidariteitsactie Ter Apel

Het kan echt niet langer zo in Ter Apel, Den Haag moet ingrijpen, zo stelt organisator Angelique Schoonewille uit Veendam. Daarom vond er vrijdagmiddag bij het Aanmeldcentrum een manifestatie plaats om alle betrokkenen te steunen: de asielzoekers in het Aanmeldcentrum, de mensen die er werken, de plaatselijke gemeenschap en het gemeentebestuur.

Het moet afgelopen zijn met het wegkijken van de situatie in Ter Apel, vindt Schoonewille. Zij riep politieke partijen, maatschappelijke organisaties en ‘gewone burgers’ op om zich solidair te tonen met Ter Apel en mee te doen aan de vreedzame manifestatie. Vluchtelingenorganisatie INLIA en de Raad van Kerken in Nederland ondersteunden de actie, opdat er snel een structurele oplossing komt voor de schrijnende situatie in het centrum.

Nood houdt aan

De nood in Ter Apel houdt nog steeds aan. Het centrum zit sinds maandag 2 mei opnieuw vol. Gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag in te grijpen. Ook het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.
 
Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: ‘Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn?’ Begrijp haar niet verkeerd, zegt ze: ‘Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we ook voor anderen in nood doen.’

‘Wegkijken moet stoppen’

Organisator Schoonewille wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. ‘Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!’