Religies feliciteren prinses

Met een spontaan ingezet ‘Lang zal ze leven’ hebben vertegenwoordigers van verschillende religies maandag in Utrecht prinses Beatrix toegezongen in het kader van haar aanstaande tachtigste verjaardag. Ze kreeg daarbij een certificaat aangeboden van een lindeboom die later in Utrecht zal worden geplant.

De voorzitter van In Vrijheid Verbonden, Bikram Lalbahadoersing, opende afgelopen maandag de bijeenkomst in Tivoli-Vredenburg met de vraag hoe wij samen een toekomstbestendige, duurzame samenleving kunnen creëren. In een spetterend programma waarbij prinses Beatrix als eregast aanwezig was, hebben verschillende levensbeschouwelijke tradities hun rijkdom laten zien op cultureel gebied. De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, sprak met trots over zijn stad waarin vele tradities naast elkaar leven: ‘het besef groeit dat religies niet alleen van elkaar verschillen maar ook elkaar kunnen inspireren, samen creëren wij een duurzame wereld met een nog toleranter religieus klimaat’.

Naast muzikale bijdragen van Yusuf Ugur (islam), Michal Oppenheim en Wouter van Helden (jodendom), Sangeeta Bhageloe en Shailendra Bhoelai (hindoes) en het Syrisch orkest Suryana (christenen), waren er ook sprekers die hun visie op een duurzame toekomst verkondigden.

Faiza Oulahsen, activiste bij Greenpeace die vier jaar geleden tijdens een protestactie in Rusland is opgepakt, vertelde over haar levensles: ‘Door gevangen te hebben gezeten, heb ik geleerd een vrij mens te zijn’. Voor haar betekent duurzaamheid, empathie. Voor elkaar zorgen en naar je medemens omkijken. Niet alleen in je eigen land maar ook over de grenzen. Een boodschap die onderschreven wordt door oecumenisch patriarch Bartholomeus die zijn boodschap op het scherm met het publiek deelde. Ook hij pleit voor een vreedzame samenleving waar men solidair en open naar elkaar is. Waarbij geen onderscheid wordt gemaakt in religieuze achtergrond. Prof.dr. Hasan Kamil Yilmaz II, vertelde in zijn interview op het scherm dat je goed bewust moet zijn van het beeld wat je uitdraagt naar je medemens: ‘In Europa leef je samen met mensen van andere religies en als moslims staan we hier als medestanders’. 

De bewustwording van jezelf werd tevens onder woorden gebracht door twee humanistici Jette van Ravesteyn en Nienke van Ittersum. Hierbij werd niet alleen de verbondenheid met elkaar maar ook de natuur verbeeld: ‘Ga naar buiten en keer naar binnen’. Het hebben van oog voor jezelf, de natuur en de ander werd samengebracht in de Vlag van Compassie, die Varamitra (plaatsvervangend voor Jotika Hermsen, boeddhisme) aan de burgemeester van Utrecht overhandigde. Prinses Beatrix ontving deze vlag eerder al, in 2008, als beschermvrouwe van compassie: ‘Zij die bewogen wordt en beweegt’.

Hieronder een foto-indruk van de bijeenkomst.

Foto 1: Om discreet te blijven moest Rudolf Scheltinga (de fotograaf) enige afstand houden; maar de compositie is te aardig om niet als eerste te plaatsen:  de prinses laat zien wat van belang is – een jonge generatie met mensen van diverse religieuze achtergronden die zich verenigen rond het symbool van de democratie. 
Foto 2: De christenen hadden de finale van het podiumprogramma met een groep jonge mensen uit Syrië die elkaar hebben opgezocht in Nederland en samen muziek zijn gaan maken; het finalenummer dat ze speelden was het informele Europese volkslied van Beethoven (‘Alle Menschen werden Brüder’).
Foto 3: De prinses krijgt haar cadeautje (een linde) uit handen van een joodse en een islamitische afgevaardigde van In Vrijheid Verbonden. 
Foto 4: Het thema van de bijeenkomst ‘Zorgzame Samenleving’ bracht onder meer de duurzaamheid naar voren; vandaar dat patriarch Bartholomeus, die al zo vaak heeft laten merken dat hij een groene patriarch wil zijn, via een digitale verbinding aanwezig was en de zaal toesprak. 
Foto 5: De gemeente Utrecht heeft de initiatiefgroep In Vrijheid Verbonden steeds krachtig gesteund en laat zo zien dat de Domstad met recht wel wordt gezien als de bakermat van religieus Nederland; de burgemeester ontving in dat kader een vlag van compassie. 
Foto 6: De bezoekers hadden zich zo uitgedost dat ook uit de kleding naar voren kwam hoe veelkleurig Nederland is. 
Foto 7: De islamitische inbreng opende het spectrum van zes meer persoonlijke presentaties. 
Foto 8: Een lied van vrede en compassie ingebracht vanuit de hindoe-gemeenschap. 
Foto 9: De joodse inbreng sloot aan bij een lied dat kort na de moord op Rabin in Israël werd vertolkt. 
Foto 10: Er was veel mediale aandacht, natuurlijk ook ingegeven door het feit dat de prinses tachtig jaar hoopt te worden; van Shownieuws tot het NOS-Journaal was aanwezig; een opmerkelijke belangstelling juist ook vanuit de televisiewereld en de radio.