Na de machtswisseling in Syrië in december 2024 was er hoop dat de rechten van minderheden en de vrijheid van godsdienst onder de nieuwe machthebbers gerespecteerd zouden worden. Inmiddels wankelt dat vertrouwen. Reden voor de Raad van Kerken om een brief te schrijven naar demissionair ministers Van Weel en Veldkamp om steun te vragen voor de christelijke minderheden in Syrië. Want deze gemeenschappen in Syrië en het hele Midden-Oosten vormen een essentieel en onvervreemdbaar onderdeel van deze samenlevingen en verdienen meer steun dan ze krijgen.
Op zondag 22 juni jl. werd op christenen in de Mar Eliaskerk bij Damascus tijdens de viering een brute zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij vonden ten minste 25 mensen de dood en vielen er meer dan 60 gewonden. Geert van Dartel, voorzitter van de Raad van Kerken, was aanwezig bij de herdenkingsdienst van de slachtoffers van deze aanslag bij de Antiocheens-Orthodoxe Kerk in Enschede. Onder de slachtoffers van de aanslag bevinden zich ook familieleden van parochianen in Enschede. Het verdriet en de angst zijn ook in ons land groot.
De Raad van Kerken roept demissionair ministers Van Weel (Justitie en Veiligheid) en Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in een brief op om op te komen voor de rechten en de bescherming van alle Syrische burgers en in het bijzonder van de christelijke gemeenschappen in Syrië. Ook dringt de Raad er op aan om aan christenen uit Syrië die de oorlog zijn ontvlucht een beschermde status te verlenen zodat ze in ons land kunnen verblijven zolang dat nodig is.
Foto: Mar Elias kerk in Damascus na de aanslag (Wiki Commons)