Baptistengemeenten vormen samen één kerkgenootschap

De Unie van Baptistengemeenten in Nederland en de Alliantie van Baptisten & CAMA gemeenten (ABC) vormen vanaf 15 juni één kerkgenootschap onder de voorlopige naam Unie-ABC. In november wordt dit heugelijke feit landelijk gevierd.

Algemeen secretaris Peter Stoter reageert enthousiast op de fusie: ‘Vanuit beide richtingen is het verlangen gegroeid om samen in eenheid op te trekken. Niet uit noodzaak, maar primair in reactie op het verlangen naar en gebed om eenheid van Jezus zelf in Johannes 17. Daarnaast kunnen we samen meer betekenen voor elkaar en voor onze omgeving. Dit belangrijke besluit mag gevierd worden en dat hopen we samen met onze leden later dit jaar te doen.’

Het nieuwe kerkverband bestaat uit 135 lokale Baptisten, CAMA en evangelische gemeenten. Naast Nederlandstalige gemeenten zijn dat ook Ghanese, Chinese, Arabische, Braziliaanse en Birmese gemeenten. Samen hebben ze zo’n 25.000 leden en 7.500 jongeren en kinderen. Het landelijk kantoor en het seminarium zijn gevestigd in het Baptist House in Amsterdam. Unie-ABC is internationaal verbonden met Baptisten en Alliance/CAMA gemeenschappen wereldwijd, waarbij lokale gemeenten partnerschappen kunnen aangaan met gemeenten(stichters) verder weg.

Samen de toekomst in

Voorzitter van het bestuur Robert Bezemer voegt toe: ‘De aangesloten gemeenten weten elkaar in de regio’s steeds beter te vinden en te inspireren. ‘Bloedgroepen’ doen daarbij minder ter zake. Wél dat we dezelfde Heer willen volgen. Ik ben daar erg blij mee: zo kunnen we met elkaar de toekomst in! Bovendien biedt het samengaan grotere mogelijkheden om zustergemeenten verder weg te ondersteunen, ook in noodsituaties zoals in Turkije/Syrië en Oekraïne.’

Het geloofsverband staat open voor gemeenten die zich herkennen in deze christelijke geloofsgemeenschap en belang hechten aan het samen optrekken.

  • Meer informatie op de website van het nieuwe kerkgenootschap Unie-ABC