Hoe Nederland omgaat met staatlozen


  • Datum:
  • Locatie: De Balie
  • Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
  • Organisatie: ASKV/Steunpunt Vluchtelingen

Op 12 april organiseert het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen een event over wat het Nederlandse beleid betekent voor staatlozen. Staatlozen vertellen over hun ervaringen en de obstakels. Daarnaast komen experts aan het woord over de huidige situatie en nog belangrijker: hoe we deze kunnen verbeteren.

Hoe kun je terugkeren naar je geboorteland als je geen nationaliteit hebt? Als er geen land is om naar terug te keren? Staatlozen in Nederland lopen er dagelijks tegenaan. Met als gevolg dat ze vastzitten in oneindige procedures, zonder zicht op een oplossing. Staatloosheid is de realiteit voor meer dan 6.000 mensen in Nederland. Nog eens 22.000 mensen hebben een ‘onbekende nationaliteit’. Sinds 1 oktober is er een wet die het mogelijk maakt om officieel als staatloos te worden vastgesteld. Hier is echter geen verblijfsrecht aan gekoppeld.  Dit betekent dat je dus officieel erkend kan worden als staatloos, maar vervolgens niet in Nederland mag blijven.

Sprekers zijn o.a. leden van het Stateless Rights Collective, migratie- en asieladvocaat Machteld van Werven, staatloosheid expert (UNHCR) Misha Jans en universitair docent staatsrecht (UU) Caia Vlieks. Aan bod komen vragen als: Hoe kunnen we de huidige wetgeving op staatloosheid verbeteren? Hoe zou de procedure eruitzien als de bewijslast niet alleen bij staatlozen ligt? En wat voor effect hebben procedures zonder tijdslimiet op het leven van ongedocumenteerde staatlozen?

Toegang gratis, aanmelden verplicht.