Vrijzinnig zijn

Met de tweede Opzoomerlezing (op zaterdag 25 mei 2019) staat Vrijzinnigen Nederland stil bij de oprichting van deze vereniging, in 1870, door prof.dr. C.W. Opzoomer. Tegelijkertijd wordt ingegaan op de vraag hoe we ons kunnen verhouden tot de huidige werkelijkheid. Die laat ons tegenwoordig veel vormen van onbehagen zien: gele hesjes, demonstraties, algoritmen die ons lijken te beïnvloeden, weinig vertrouwen in politici, enz. enz. Wie de krant openslaat of het journaal bekijkt, herkent dat maar al te goed.

Dit jaar zal Jeanne Traas-Hageman, emeritus contextueel pastor bij Vrijzinnigen Nederland, de Opzoomerlezing verzorgen. Thema is 'Vrijzinnig zijn in tijden van onbehagen – helpt dat?'  Zij zal ingaan op het onbehagen, en oók op de mogelijkheden van een vrijzinnige levenshouding.

Na de inleiding hopen we een open gesprek met de aanwezigen op gang te krijgen. We laten ons daarbij inspireren door een uitspraak van de godsdienstfilosoof Martin Buber (1878-1965):

“Ik heb geen theorie, ik voer een gesprek!”

Voor dat gesprek bent u allen van harte uitgenodigd. Zodat we moedig, en met heldere blik, het onbehagen verkennen en er mee leren omgaan.

Waar:    Het Witte Kerkje, Kampstraat 8 in Baarn
        Tijdstip:  Inloop 14.30 uur, lezing 15.00 uur