Nationaal Religiedebat


  • Datum:
  • Organisatie: ForumC in samenwerking met dagblad Trouw

Jaarlijks organiseert ForumC, in samenwerking met dagblad Trouw, het Nationaal Religiedebat. Daarin onderzoeken we de rol van religie en het christelijk geloof in relatie tot een actueel maatschappelijk en wetenschappelijk thema. Dit jaar is dat ‘Religie, klimaat en klimaatreligie’.

Het klimaat verandert. Wetenschappers voorspellen weinig goeds: het ijs smelt, de zeespiegel stijgt. De biodiversiteit neemt wereldwijd dramatisch af en gebieden worden zelfs onleefbaar door droogte. Met name armen in het zuiden worden hierdoor getroffen. Natuurrampen nemen toe met nog meer vluchtelingenstromen tot gevolg.De wetenschap toont aan: de mens heeft hier een flink aandeel in. 

Het is ‘alle hens aan dek’: alle krachten moeten worden gebundeld om deze enorme, collectieve uitdaging het hoofd te bieden. Hoe zit het met religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht in de klimaatacties? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie tussen de voor en tegenstanders van klimaatactie? En tot slot: is er nog hoop?

Tickets: Wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, zijn er enkele tickets beschikbaar om in de Metaal Kathedraal aanwezig te zijn. Hierover houden we u op de hoogte.

Livestream: U hoeft geen ticket te kopen om aanwezig te zijn bij de livestream. De link komt te zijner tijd op de website van ForumC. Daar vindt u ook het programma en de sprekers.

Naar de website

Mocht op 9 maart de avondklok nog gelden, dan wordt het debat verplaatst naar een datum later dit jaar.