Joris Luyendijk in de Oude Kerk

• Datum:
  • Locatie: Oude Kerk
  • Adres: Oudekerksplein 15, Amsterdam

In de kerkdienst van de Oude Kerk zal schrijver-journalist Joris Luyendijk op zondag 22 mei de preek houden. Met als titel ‘Het Hoge Woord’ nodigt de Oudekerkgemeente spraakmakers uit om dit onderdeel van de kerkdienst op zich te nemen.

De ‘gastpreker’ kiest geen eigen thema, hij gaat aan de slag met de Bijbellezing voor de betreffende zondag aangereikt door het klassieke leesrooster van de kerk. Op zondag 22 mei is dit een hoofdstuk uit Openbaring, een Bijbelse verzetskrant uit de eerste eeuw, vergelijkbaar met het illegale Parool of Trouw. Uit veiligheidsoverwegingen geschreven in geheimtaal. In een tijd van gewelddadige bezetting en onderdrukking door de Romeinen.

Openbaring inspireert, bemoedigt en troost mensen al eeuwenlang bij hun strijd tegen het kwaad. Het levert kritiek op meedogenloze machthebbers en heeft niets aan actualiteit verloren. Op zondag 22 mei schetst Openbaring een plattegrond van een stad waarin alles op zijn plek valt en de strijd gestreden is. Joris Luyendijk geeft daar zijn eigen kijk op.