'Betalen met idealen'

Banken die in duurzaamheid investeren groeien in de tijd van de crisis. Triodos en ASN kennen een opleving. Dat schrijft Trinus Hoekstra in het jaarverslag van het Landelijk Bureau Disk, dat onlangs verscheen.

'Behalve sparen bij deze banken, hebben velen dit jaar ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een betaalrekening bij deze banken te openen. 'Betalen met idealen' blijkt meer dan een geslaagde reclameleus in een tijd van twijfel over het gangbare bankwezen en een tijd van toenemende bezinning op de omgang met de eigen financiële middelen', aldus Hoekstra.

Het jaarverslag kreeg als titel 'kredietcrisis als Kairos moment'. Trinus Hoekstra schrijft in een inleiding over onder meer het crisisgevoel in Nederland. Hij stelt vast dat de overheid de plannen bekend heeft gemaakt om mensen tot hun 67ste levensjaar te laten doorwerken om de pensioenfondsen meer herstelkansen te geven en de vergrijzing het hoofd te bieden. Hoekstra: 'De toekomstige arbeidsmarkt kan die extra mensjaren misschien goed gebruiken, de actuele arbeidsmarkt lijkt echter zo ruim (nog) niet. Wat de werkgelegenheid betreft, bevinden vooral mensen in tijdelijke banen zich in een kwetsbare positie. Daarnaast ziet de directe arbeidstoekomst van mensen met een geringe of onvoltooide opleiding, mensen met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering, en mensen ouder dan 55 jaar er niet rooskleurig uit'. 

Websites

De websites voor de arme kant, waar diverse organisaties samenwerken, hebben beduidend meer bezoekers getrokken. De website www.geloofwaardige-economie.nl, waarin Disk samenwerkt met Oikos en PKN is gestegen met ongeveer een kwart naar 1803 bezoekers per maand. De website www.rkdiaconie.nl wist het bezoekerstal meer dan te verdubbelen naar 1655 bezoekers per maand. 

Daarentegen liepen de websites www.disk-arbeidspastoraat.nl (met 6938 bezoekers per maand) en www.armekant-eval.nl (met 7570 bezoekers per maand) ongeveer tien tot vijftien procent terug in aantal. Dat heeft vooral te maken met de grote belangstelling in de zomer van 2007, toen de actualiteit rond armoede en de WMO veel extra bezoekers trok die in 2008 niet langs kwamen surfen.
 
Foto overgenomen van ASN-site

Raad van Kerken in Nederland
Koningin Wilhelminalaan 5
3818 HN AMERSFOORT

Facebook Twitter LinkedIn
phone033-4633844
emailrvk@raadvankerken.nl