Jongeren Taizé in Brussel

Er zijn rond de jaarwisseling vele duizenden jongeren uit heel de wereld bijeen in Brussel. De organisatie gaat uit van 40.000 jongeren die van 29 december tot 2 januari bij elkaar zijn op uitnodiging van de gemeenschap van Taizé. Na Genève, Zagreb, Milaan, Lissabon en Hamburg is dit de 31e Europese jongerenontmoeting van Taizé.

Deze nieuwe etappe volgt op de recente Afrikaanse ontmoeting die 7000 jongeren uit 15 verschillende Afrikaanse landen bijeenbracht in Nairobi in Kenya, van 26 tot 30 november. Ter gelegenheid van de ontmoeting te Brussel publiceerde broeder Alois, opvolger van broeder Roger, de 'Brief uit Kenya', als basis voor de Europese ontmoeting.

De katholieke, protestantse en orthodoxe kerken van België hebben samen met de gemeenschap van Taizé gewerkt om de ontmoeting mogelijk te maken. Duizenden families hebben hun deuren geopend om de jongeren te laten logeren.

Elke avond spreekt broeder Alois de jongeren toe. Alle generaties zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze vieringen. De ontmoeting in Brussel is een nieuwe etappe van de 'pelgrimage van vertrouwen' die 30 jaar geleden gelanceerd werd door broeder Roger, de stichter van de gemeenschap van Taizé.

Hetzelfde verlangen om vertrouwen op te bouwen wordt in het programma van de ontmoeting in Brussel en in de 'Brief uit Kenia' weerspiegeld: "Iedereen kan bijdragen aan een beschaving waarin niet achterdocht maar vertrouwen toonaangevend is. In de geschiedenis waren een paar mensen soms al voldoende om de balans naar de kant van vrede te doen doorslaan. We mogen moed vatten om iets nieuws te beginnen, ook al is ons uitgangspunt niet perfect. Dan zullen we vrijheid vinden," zo schrijft broeder Alois in zijn brief die vertaald is in meer dan dertig talen en die de jongeren bij hun aankomst in Brussel ontvingen.

In de namiddagen van 30 en 31 december verdiepen de jongeren zich in verschillende thema's verbonden met de zoektocht naar God. Er komen ook maatschappelijke thema's voor op de agenda, zoals de globalisatie en de financiële crisis. Vanuit de Europese Gemeenschap bezoekt vicepresident van de Europese Commissie, Jacques Barrot de Taizé-ontmoeting. Natuurlijk is er muziek van over de hele wereld te beluisteren.