HIP breidt uit in noorden

De Stichting HIP (Hulp in Praktijk) voegt twee nieuwe plaatsen toe aan het netwerk. Dat kwam naar voren in een gesprek van de directeur Walter Willigenburg en relatiemanager Ruud Heesters tijdens een bezoek aan het bureau van de Raad van Kerken op dinsdag 2 december.

De jongste loten aan de boom van het HIP zijn Groningen-stad (vanaf half december) en Opsterland (Frieschepalen en Siegerswoude). Eerder al kreeg het HIP contacten in Amersfoort, Amsterdam, Gorinchem, Hoogkerk, Nieuwegein, Rotterdam, Scherpenzeel, Soest, Utrecht, Waddinxveen en Woudenberg.

HIP bemiddelt tussen mensen die hulp nodig hebben en vrijwilligers in plaatsen. Men brengt vaak eenvoudige hulpvragen van mensen met een handicap of mensen in verlegenheid onder de aandacht van vrijwilligers die zich eerder beschikbaar hebben gesteld voor een klus en zich hebben laten opnemen in een databank. Informatie over de bemiddeling gaat ook naar de plaatselijke diaconie of andere relevante kerkelijke geledingen. Op die manier sluit HIP aan bij de plaatselijke infrastructuur en wil de organisatie een bijdrage leveren aan de missionaire uitstraling van de locale kerk.

Het HIP heeft een kantoor betrokken in Soesterberg. Er werken ruim twintig mensen, vaak parttime. De directeur Walter Willigenburg heeft een achtergrond in het bedrijfsleven, hij werkt voor een bedrijf dat zich bezighoudt met arbeidsveiligheid. Daarnaast is hij enkele jaren geleden uit ideële motieven begonnen aan HIP; het bedrijf wordt onder meer gefinancierd uit middelen van de lokale overheid (WMO-fondsen) en het Oranje-fonds. De bemiddeling wordt gratis verleend.