TV toont drama Irak

De tv-beelden, die Netwerk donderdag 13 november toonde, zijn dramatisch. Mosul geldt inmiddels als de gevaarlijkste stad van Irak. Arnold Karskens ging als een van de weinige journalisten Mosul zelf in en bezocht de vluchtelingen. Hij stelde vast dat de situatie met de week erger wordt. De conferentie van de Katholieke Vereniging voor Oecumene in samenwerking met de Raad van Kerken vindt plaats op een cruciaal moment. 

In de afgelopen maand zijn duizenden Iraakse christenen de stad ontvlucht, nadat binnen korte tijd veertien mensen uit hun gemeenschap zijn vermoord. Ze zoeken veiligheid in de Nineveh-vlakte, een gebied waar al honderdduizenden christenen uit heel Irak naartoe zijn gevlucht. Het aantal christenen in het land is inmiddels gehalveerd en wordt geschat op 250.000. 

Karskens reportage werd donderdag 13 november uitgezonden via Netwerk. Hebt u dat gemist? Zie: http://www.netwerk.tv/uitzending/2008-11-13/weer-christenen-gedood-mosul#


Inleiders

Op 5 december staat de Iraakse kwestie centraal tijdens een conferentie van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Raad van Kerken. Bijdragen worden verzorgd door Joël Voordewind (kamerlid van de Christen Unie) over 'Nederlandse inzet voor godsdienstvrijheid en mensenrechten in Irak; door prof. dr. Herman Teule (directeur van het Instituut voor Oosters Christendom in Nijmegen) over 'Welke toekomst? Een analyse van verschillende opties'; door dr. Otmar Oehring (coördinator mensenrechtendesk van Missio uit Aken) over 'De vluchtelingenproblematiek van Irak - waarom is de opname van vluchtelingen in landen van de Europese Unie nodig?' en door mw. Attiya Tunc (adviseur van de Stichting Assyrië Nederland) over 'De politieke rechten van niet-islamitische minderheden in Irak'. 

De bijeenkomst vindt plaats op 5 december van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Tweede Kamer in Den Haag, in de Marcus Bakker kamer. Bezoekers kunnen zich melden bij het Binnenhof 1a (houdt in de gaten dat legitimatie verplicht is). Zij die de conferentie willen bijwonen worden verzocht zich vooraf op te geven via telefoon 073-6136471 of per email naar secretariaat@oecumene.nl.

Raad van Kerken in Nederland
Koningin Wilhelminalaan 5
3818 HN AMERSFOORT

Facebook Twitter LinkedIn
phone033-4633844
emailrvk@raadvankerken.nl